A községben élő magyarságot érintő kérdésekről | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

A községben élő magyarságot érintő kérdésekről

Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke a megbeszélést követően a sajtónak elmondta, Törökkanizsán erős szórványközösség él.

–Igény mutatkozik arra, hogy az elkövetkező időszakban oktatási és kulturális intézményeket kiemelt jelentőségűvé nyilvánítsunk. Természetesen, erről még egyeztetni kell, de mi nyitottak vagyunk erre. Ahogy az elmúlt időszakban Szabadkán bővítettük a kiemelt jelentőségű intézmények számát, úgy érdekeltek vagyunk, hogy az összes önkormányzat területén, ahol magyarok is élnek, bővítésre kerüljön sor. Bízunk benne, hogy Törökkanizsán az év folyamán történhet előrelépés ezen a területen. A kis létszámú osztályokkal kapcsolatban vendéglátóink arra kértek minket, tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy megőrizzük a kisebb létszámú osztályaikat az egész község területén. Az oktatási minisztériummal és a tartományi titkársággal együttműködve a Magyar Nemzeti Tanács mindent megtesz az osztályok megtartásáért. A civil szervezetek és a művelődési egyesületek nagyon fontos szerepet töltenek be a rendezvények szervezése és a közösségmegtartás szempontjából a község településein és itt a városban is. Arról biztosítottuk házigazdáinkat, hogy az MNT mindent megtesz annak érdekében, hogy minél nagyobb összeggel támogassa azon civil szervezeteket és rendezvényeiket, melyek az itt élő közösség megmaradása szempontjából fontosak. A szórványnak külön figyelmet kell szentelnünk és még jobban oda kell figyelnünk azokra a kis településekre és egyesületekre, ahol a magyarság szórványban él. Sok esetben a civil szervezetek azok, melyek képesek összetartani a közösséget és ezért fontos, hogy a jövőben külön foglalkozzunk velük – nyilatkozta a sajtónak Fremond Árpád.

Újhelyi Nándor, a törökkanizsai községi képviselő-testület elnöke elmondta, a megbeszélésen áttekintették azokat a kérdéseket, melyek fontosak a közösség életében, a hivatalos nyelvhasználattól kezdve a művelődésen át az oktatásig. A törökkanizsaiak részéről igény mutatkozik több intézmény kiemelt jelentőségű intézménnyé való minősítésére, mint amilyen például a Branislav Nušić Népkönyvtár.

–Egy közösség életében nagyon fontosak a biztos pontok, azok az intézmények, melyekre bármikor támaszkodhatunk. Ilyenek az oktatási és a művelődési intézmények is. Az oktatási intézményeket illetően nagyon jelentős az óvodai hálózat megerősítése, de az általános iskola, valamint a gimnázium és szakiskola is kiemelt szerepet játszik a törökkanizsai magyarság életében. Egy közösség életében nagyon fontos, hogy erős civil szervezetei és művelődési egyesületei legyenek. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a község területén szinte minden egyes településen működnek civil, illetve művelődési egyesületek, melyek eddig is nagy támogatásban részesültek és ez az elkövetkező időszakban sem lesz másképp. Számunkra minden egyes szervezet kiemelt fontossággal bír. Jó pár évre visszamenőleg azzal szembesülünk, hogy egyre kevesebb a diák az iskolákban. Minden egyes tagozatra, minden egyes diákra oda kell figyelnünk. Ez az elmúlt időszakban nagyon jól működött, és az elkövetkezőkben is odafigyelünk egymásra, az oktatási intézményekre és a kis létszámú tagozatokra – hangsúlyozta Újhelyi Nándor.

Fényképezte: Tóth Tibor

Szerző: Tóth Tibor

Forrás: Hét Nap, 2023. május 4.