A magyar kultúra napja délvidéki központi ünnepsége | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

A magyar kultúra napja délvidéki központi ünnepsége

Dátum: 
2020. január 24., péntek
Helyszín: 
Zenta, Művelődési Ház
Szervező: 
Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség
Vajdasági Magyar Művelődési Intézet
Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ
Zentai Magyar Kamaraszínház

A Zentai Művelődési Ház új közösségi terének ünnepélyes átadásával kezdődött meg a magyar kultúra napja délvidéki központi ünnepsége, amelynek fővédnöke: a Magyar Nemzeti Tanács, szervezői pedig: a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a Thurzó Lajos Művelődés–Oktatási Központ, Zenta Önkormányzata és a Zentai Magyar Kamaraszínház. Ünnepi beszédet Pirityiné Szabó Judit, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője és Czegledi Rudolf zentai polgármestere mondott.

Az ünnepnap a hagyományos Kárpát-medencei Kulturális Fórummal folytatódott, ahol Szerda Balázs és Szerda Ákos fellépését követően előadást tartott Pirityiné Szabó Judit főosztályvezető asszony, a Magyar Nemzeti Tanács elnök, Csibi Krisztina, a Magyarság Házának igazgató asszonya, Tóth János, a Hagyományok Háza szakmai igazgatója, Hévízi Róbert, az NMI Művelődési Intézet Partnerségi Központjának vezetője, valamint Huszár László, a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal vezetője.

Az esti ünnepség keretében kiosztották a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség Magyar Életfa díját, Aranyplakettjét és Plakettjét. Magyar Életfa díjban részesült Csorba Béla temerini néprajzkutató tanár, helytörténész, költő, publicista, a tiszakálmánfalvi Milánovits Karolina és Tibor pedagógusházaspár, közösségszervezők, Molnár Krekity Olga többszörösen díjazott versmondó, versfelkészítő, nyugalmazott újságíró, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének alapító és tiszteletbeli elnöke és Süveges Eta nyugalmazott színművész, aki odaadó játékával közel 40 évig szolgálta a színházszerető közönséget. Aranyplakett kitüntetését Pataki András, a győri Forrás Színház művészeti vezetője, a Soproni Petőfi Színház és a Pro Kultúra Nonprofit Kft. igazgatója vehette át. Plakett díjat kapott Csonti István csókai helytörténet-kutató, Kónya-Kovács Otília muzslyai újságíró, többszörösen díjazott mesemondó, népmeseműhely-vezető, Nagy Rózsa törökfalusi közösség- és művelődésszervező, egyesületi vezető, Klenanc József gombosi közösség- és művelődésszervező és Sebők Valéria szabadkai népi iparművész, hímző, a fonott csipke újbóli meghonosítója tájunkon.