A Magyar Szó és a Hét Nap vezetőségéről is döntött az MNT | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

A Magyar Szó és a Hét Nap vezetőségéről is döntött az MNT

Ökrész Rozália marad a Magyar Szó napilap igazgatója, Varjú Márta pedig a lap főszerkesztője a következő négy évben.

A Hét Nap hetilap új főszerkesztője Baráth Tóth Lívia lesz, az igazgató pedig továbbra is László Edit. Erről döntött ma a Magyar Nemzeti Tanács 16. rendes ülésén. A képviselők számos más oktatási és kulturális témakörben is szavaztak, megválasztották a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium új igazgatóját is.

A Magyar Nemzeti Tanács 16. rendes ülésén 28 igennel és 2 nem szavazattal választották meg további négy évre a Magyar Szó Lapkiadó Kft. igazgatóját Ökrész Rozália személyében és a főszerkesztőt Varjú Mártát. A Hét Nap új főszerkesztője Baráth Tóth Lívia, az igazgató továbbra is László Edit marad. Kucsera Géza felszólalásában elmondta, hogy elolvasta minden jelölt pályázatát, de egyikben sem találta meg azt, hogy mit szeretnének tenni az említett két lap egyszólamúsága ellen és nem találta meg bennük azt a fejlődési vonalat és célkitűzést, ami a tartalomra és a vajdasági magyarságra vonatkozna. 

Kucsera Géza, tag, Magyar Nemzeti Tanács (Magyar Mozgalom): „Kicsit meglepett egy gondolat, hogy ha jól tudom, szeptember 29-től a Magyar Szó főcíme alatt ott lesz, hogy a vajdasági magyarok lapja. Hányan olvassák a Magyar szót? Kinek a lapja? Az a 200-250 ezer magyar, aki van Vajdaságban, annak a lapja? Tudunk-e így öncélúan, önkényesen valami jelzőt magunkra akasztani, ami nincs megalapozva igazán?”

A Magyar Szó napilap alcímével kapcsolatban Hajnal Jenő, az MNT elnöke viszontválaszában kiemelte, hogy a megfogalmazás perspektíva jellegű a jövő szempontjából. A változást, az alakulást és a teljes közösség felkarolását tűzi ki célul.

Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács (Magyar Összefogás): „Nekünk, egy kisebbségi sajtónak, és ebben a nemzeti tanácsnak, úgy gondolom, hogy meghatározó szerepe kell, hogy legyen. Egy olyan közösségi lapnak kell, hogy legyen, ami az egész itt élő magyarsághoz, de mindenkinek a Kárpát-medence, az egyetemes magyarsághoz tud szólni. Amit én hiányolok ebből a programból, hogy és elmondanám, hogy ez elsősorban a teljes magyarság. A világon annyi helyen vagyunk és annyian elmentek. Az ezekkel való kapcsolattartás, hogyan tudjuk mindezt fenntartani, megújítani.”

Hajnal Jenő hozzátette, hogy az igazgató és a főszerkesztő programja ezeket a kérdéseket is megoldja a jövőben, hiszen a Magyar Szó számára számos új perspektíva és lehetőség rejlik bennük.

A képviselők számos oktatási és kulturális témakörben is szavaztak, mint amilyen például a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium igazgatóválasztási eljárása. Az intézmény új igazgatójának Takács Izabellát nevezték ki.

Az MNT-ülés részleteiről Kaszoli Violetta kérdezte Hajnal Jenőt, a Magyar Nemzeti Tanács elnökét:

Forrás: Pannon RTV, 2020.09.18.