Direktor RTV Pannon ostaje Ištvan Bodžoni | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Direktor RTV Pannon ostaje Ištvan Bodžoni

Upravitelj Fondacije Panonija i direktor RTV Pannon u naredne četiri godine ostaje Ištvan Bodžoni, odlučeno je na današnjoj 14. redovnoj sednici Nacionalnog saveta Mađara.

Poslanici su glasali i o brojnim obrazovnim i kulturnim pitanjima, poput postupka izbora direktora obrazovnih ustanova i odobravanja kulturnih konkursa.

RTV Pannon postigao je ogroman razvoj pod rukovodstvom Ištvana Bodžonija u poslednjih 9 godina – čulo se na sednici NSM. Prilikom glasanja, za upravitelja Fondacije Panonija 29 glasova je bilo za, a četvoro suzdržanih. Žužana Kalmar, predstavnica Mađarskog pokreta u svom izlaganju je negodovala da medijska kuća ne informiše dovoljno objektivno.

Žužana Kalmar, član kulturnog odbora NSM (Mađarski pokret): “Ako stvarnost u kojoj živimo, obojimo u ružičasto, to je izvesno iskrivljavanje istine. Mislim da Pannon to malo radi. Probleme malo povlači i stavlja na stranu. Osim jednog, a to je pitanje migranata. Polako saznajemo na kojoj česmi u Subotici migranti peru zube. Ali, na primer, o problemima koji nas se tiču, kao što su bušotine na Paliću – možda ja ne pratim redovno – o tome nisam puno toga čula.”

RTV Pannon daje veliki doprinos u jačanju mađarske zajednice u Vojvodini i izgradnji odnosa sa zemljom maticom – rekla je Aniko Jeras, predsednica Izvršnog odbora. Na izlaganje Žužane Kalmar reagovao je Ištvan Ternova, rekavši da je RTV Pannon najsavršeniji mađarski medij u Vojvodini.

Ištvan Ternovac, član IO NSM (Mađarska sloga): “Kad se TV Pannon pojavio u javnosti, ljubomorno smo ga gledali. Imali smo negodovanja, ali mora se videti gde su stigli za devet godina. Danas, kada je Radio Novi Sad u problemu i ne može da stigne u Skorenovac, Vršac, Majdan, Rabe ili Bezdan, onda nazovemo šefove TV Pannon i od njih tražimo materijal. Svaki put, kolegijalno, bez nadoknade nam pomažu. Imaju toliko ljudi da svuda stignu. Ovo nijedna mađarska redakcija u Vojvodini ne može za sebe da kaže.”

O detaljima velikih investicija u Subotici, poslanike i učesnike je informisao Jene Hajnal. Predsednik NSM je rekao da obnovu katedrale svete Terezije podržava i Vlada Mađarske, ali ima i drugih investicija.

Jene Hajnal, predsednik NSM (Mađarska sloga): “Narodno pozorište Subotica je naša ustanova od istaknutog značaja, ali istovremeno nemamo prava suosnivača. Bio je to raniji dogovor. Pokrajina i grad su tako odlučili i ja mislim da uprkos tome, mogućnosti vezane za mađarsku trupu su te koje moramo imati na umu.”

Na sednici je takođe odlučeno o odobravanju udžbenika za osnovnu školu. U ovoj temi, NSM je u poslednjih pola godine postigao ogroman napredak i zahvaljujući tome će se svi udžbenici ove godine na vreme pojaviti u knjižarama.

Izvor: RTV Panon