Nova, intenzivna, razvojno-pedagoška obuka u Senti | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

Nova, intenzivna, razvojno-pedagoška obuka u Senti

Zbog velikog interesovanja, u Senti je ponovo organizovana intenzivna, razvojno-pedagoška obuka Fakulteta „Pete Andraš", Univerziteta „Samlvejs".

Obuka je, zbog epidemiološke situacije i komplikovanije procedure za prelaz granice, prebačena u onlajn prostor. Konduktori iz matične zemlje obuku drže uz pomoć video poziva.

Jožef Pap iz Gornjeg Brega prisustvuje obukama od samog početka. Pre više od deset godina, kao posledica jednog moždanog udara, desna strana njegovog organizma je u potpunosti oduzeta. Tokom godina je naučio da sve radi levom rukom, tako da se sada već u potpunosti snalazi. Pored toga i obuke u značajnoj meri utiču na to da mu se stanje ne pogorša.

Jožef Pap, učesnik, Gornji Breg: „Naravno da pomaže. Da se tako izrazim, održava me. Suština je da se održi nivo. Imam 67 godina, pre više od deset godina sam moždani udar, odnosno izliv krvi u mozak, i tada sam bio u mnogo gorem stanju nego sada."

Koordinatori programa u Vojvodini su istakli da trenutna obuka iziskuje ozbiljnu organizaciju.

Atila Perpauer, član, Mađarski nacionalni savet: „Suočili smo se sa istim izazovima, kao i u oblasti obrazovanja, kada smo prešli na onlajn. Dakle, morali smo da koristimo istu tehniku i ista rešenja. Ono što predstavlja veoma veliki zadatak za konduktore i organizatore, jeste nedostatak facilitatora, jer je on pomogao u stvaranju ličnog kontakta. Sada konduktori za nekoliko trenutaka treba da se reorganizuju, da razmilse o tome kako u onlajn prostoru mogu da pomognu pacijentima koji su ovde."

Trenutna obuka se odvija sa 24 pacijenta, u više grupa. Sadašnja intentzivna razvojno-pedagoška obuka traje tri nedelje u Senti i istovremeno u onlajn prostoru.

Izvor: RTV Panon, 2020. 08. 06.