Нова, интензивна, развојно-педагошка обука у Сенти | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

Нова, интензивна, развојно-педагошка обука у Сенти

Због великог интересовања, у Сенти је поново организована интензивна, развојно-педагошка обука Факултета „Пете Андраш", Универзитета „Самлвејс".

Обука је, због епидемиолошке ситуације и компликованије процедуре за прелаз границе, пребачена у онлајн простор. Кондуктори из матичне земље обуку држе уз помоћ видео позива.

Јожеф Пап из Горњег Брега присуствује обукама од самог почетка. Пре више од десет година, као последица једног можданог удара, десна страна његовог организма је у потпуности одузета. Током година је научио да све ради левом руком, тако да се сада већ у потпуности сналази. Поред тога и обуке у значајној мери утичу на то да му се стање не погорша.

Јожеф Пап, учесник, Горњи Брег: „Наравно да помаже. Да се тако изразим, одржава ме. Суштина је да се одржи ниво. Имам 67 година, пре више од десет година сам мождани удар, односно излив крви у мозак, и тада сам био у много горем стању него сада."

Координатори програма у Војводини су истакли да тренутна обука изискује озбиљну организацију.

Атила Перпауер, члан, Мађарски национални савет: „Суочили смо се са истим изазовима, као и у области образовања, када смо прешли на онлајн. Дакле, морали смо да користимо исту технику и иста решења. Оно што представља веома велики задатак за кондукторе и организаторе, јесте недостатак фацилитатора, јер је он помогао у стварању личног контакта. Сада кондуктори за неколико тренутака треба да се реорганизују, да размилсе о томе како у онлајн простору могу да помогну пацијентима који су овде."

Тренутна обука се одвија са 24 пацијента, у више група. Садашња интентзивна развојно-педагошка обука траје три недеље у Сенти и истовремено у онлајн простору.

Извор: РТВ Панон, 2020. 08. 06.