Комеморативни скуп у знак сећања на мађарске жртве у Новом Саду | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

Комеморативни скуп у знак сећања на мађарске жртве у Новом Саду

На бившем војном гробљу гробља на Футошком путу, одржан је комеморативни скуп у знак сећања на мађарске жртве из Другог светског рата.
Очекује се да ће споменик мађарским жртвама, у догађајима 1944/45.године, бити свечано откривен следеће године у Новом Саду - рекао је Ђула Киш, потпредседник новосадске организације СВМ-а.
 

Новинар Мартон Матушка рекао је на комеморацији: Једно од најмасовнијих погубљења током догађаја 1944/45.године, догодило се у Новом Саду. У погледу броја жртава, међутим, постоје само процене. „Сигурно да та бројка износи близу две хиљаде. То наравно нису били само Мађари, али углавном Мађари, Немци, али био је међу њима и Срба. Чудно, може неко каже, ако не зна какво је расположење тада владало овде, али и свуда другде. Комунисти су требили све за које су предпостављали да могу нешто учинити против њих."

Пре три деценије, људи у Новом Саду су се још увек у страху сећали мађарских жртава. Данас се то променило, али је млађим генерацијама остао задатак да потраже и открију оно што се догодило у прошлости - нагласио је у понедељак, члан Извршног одбора Мађарског националног савета Иштван Терновац. „Ако су наши претци то радили тридесет година, сада млади људи морају следити њихов пример, а будућност нације можемо градити само ако је градимо на чистим темељима и на те темеље постављамо цигле."

Новосадска организација СВМ-а уложе огромну енергију како би се завршио споменик посвећен невиним жртвама 1944/45.године - рекао је Ђула Киш, потпредседник организације. Победник јавног тендера који се односи на радове, саопштен је на дан комеморације. „Споменик желимо да откријемо следеће године. Биће подигнут у Новом Саду, на зеленој површини, јавној површини, између Лимана 4 и Телепа. Мислим да ће то бити већ у првој половини следеће године."

На комеморацији у Новом Саду, венце су положили амбасада Мађарске у Београду, Мађарски национални савет, Савез војвођанских Мађара и Демократска странка војвођанских Мађара.

komemorativni skup
mađarske žrtve
Novi Sad
groblje
žrtve