Данас је Дан мађарске културе | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

Данас је Дан мађарске културе

Данас је Дан мађарске културе који се слави широм земље и ван граница матице, због пандемије корона вируса се, међутим, ове године свечаности одржавају на неуобичајен начин, пре свега онлајн програмима.

Дан мађарске културе се слави од 1989-е, 22. јануара у спомен тога да је Ференц Келчеи 1823-е тог дана завршио рукопис Химне.

Ове године је о настанку и накнадном животу Химне направљен и документарни филм, који помоћу анимација и видео прилога представља публици њену причу.

На Дан мађарске културе ће онлајн концерте одржати многи славни оркестри, рецитатори и позоришта, а Народни музеј у Будимпешти заинтересоване очекује виртуалним вођењем кроз изложбу и промоцијом књиге. Многе културне институције су омогућиле приступ својим дигитализираним збиркама.

Осим виртуалних програма се на многим местима користе могућности отворених простора: поезија се може читати на огласним стубовима, а неки ће рецитовати на аутобуским станицама.

Мађарске културне институције у иностранству такође нуде онлајн концерте, изложбе, филмове и промоције књига, у Берлину ће на зграду Цоллегиум Хунгарицума пројектовати концерт, у Риму ће палата у којој је институт бити свечано осветљена, а у Пекингу су у излоге поставили мониторе на којима се на кинеском представљају живот и дела мађарских аутора.

Јавни сервис на више канала емитује култне филмове и музичка дела, представља великане нације и разне интересантне ствари. (МТИ)

Извор: Vajdaság Ma, 22. 01. 2021.