На Палићу централна прослава за јужне крајеве поводом Дана мађарске културе | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

На Палићу централна прослава за јужне крајеве поводом Дана мађарске културе

На приредби су додељене и бројне награде.

Мађарски државни секретар за националну политику Јанош Арпад Потапи је примио награду "Златна плакета". Уз то, додељене су и награде "Мађарско дрво живота "и признање "Плакета". Манифестацију је организовао Културни савез војвођанских Мађара под покровитељством Мађарског националног савета.

Ове године је на ванредан начин, поштујући епидемиолошке прописе, на Палићу уместо у Сенти организована централна прослава за јужне крајеве поводом Дана мађарске културе. На приредби су додељене и бројне награде. Добитници награде "Мађарско дрво живота" су глумац Ђерђ Балаж, Геза Берта, организатор друштвених догађаја, Ана Немет, пензионисана учитељица ликовне уметности, и Илона Сабо Сабадош, организатор културних дешавања и пензионисана учитељица мађарско-немачког језика.

Илона Сабо Сабадош, добитница награде "Мађарско дрво живота ": "Сматрам да можда мој рад није био узалудан, због свега што сам успела постићи за толико времена, било међу мојим ученицима, било у културном животу Аде."

Осим тога, додељене су и награде "Плакета". Мађарски државни секретар за националну политику Јанош Арпад Потапи је примио награду "Златна плакета". Награда му је додељена за јачање мађарских заједница које живе у Карпатском басену и дијаспори. Државни секретар је рекао да је планирано, чим епидемиолошка ситуација допусти, да се покрену уобичајени програми из претходних година и стварају нови програми. „Ова награда, почасно признање, укључује и чињеницу да људи и организације који овде живе препознају националну политичку активност коју је мађарска влада спроводила последњих година, заједно с члановима мађарске заједнице овде. Наравно, ова награда припада и мојим колегама, који су такође у свакодневном контакту с људима из Војводине."

Као Мађари, победници су стварали вредност за мађарску нацију и заједницу - рекао је Јене Хајнал, председник Мађарског националног савета. „Најважније нам је за Дан мађарске културе да овде у домовини створимо домаћинску атмосферу у којој ће се свако ко се овде родио, сваки Мађар осећати ово поднебље као своју домовину и биће срећан што остаје код куће где може да тражи срећу за своју породицу и децу."

Дан мађарске културе представља један од најзначајнијих дана Мађара у Војводини - истакао је Арон Шутуш, председник Културног савеза војвођанских Мађара. „То такође сведочи о томе да се мора радити на вредновању самог себе, знајући да нам је место овде, у овом поднебљу, да овде имамо историју, не само своју прошлост, не само своју садашњост, већ и своју будућност на овом подручју."

Дан мађарске културе такође се сваке године обележава у Војводини у знак сећања на чињеницу да је, према рукопису, Ференц Келчеи довршио текст химне на данашњи дан 1823. године.

Извор: Pannon RTV, 29.01.2021.