Размотрени извештаји и завршни рачун МНС-а | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

Размотрени извештаји и завршни рачун МНС-а

Мађарски национални савет је одржао 20. редовну седницу, на којој су размотрени и прихваћени извештај о раду МНС-а за 2020. годину, финансијски извештај и завршни рачун.

Због пандемије је седница делимично одржана онлајн, али су одлуке донете квалификованом већином, истакао је председник Јене Хајнал. Захваљујући подршци Владе Мађарске, инвестиције започете прошле године ће се завршити ове или следеће године, почеће са радом нове институције, на пример забавишта у Суботици и Новом Саду. Скоро да нема образовне институције која није добила некакву помоћ, истакао је председник, и споменуо неколико примера. Две године уназад је пажња била усмерена и на обнову и опремање заједничких културних простора, настављена је обнова цркава, што има и туристичке сврхе. Издаваштво је било успешно, а и културни живот се прилагодио ванредним околностима, што се може рећи и за позоришта. После исељења штампарије ће се у згради новосадског „Форума“ добити простор за музеј штампе и штампарије, конференцијску салу и кафану. Важан задатак остаје да људи постану свесни права да користе свој матерњи језик, рекао је Јене Хајнал.

Председница Извршне комисије МНС Анико Јерас је поднела финансијски извештај. Планирани буџет МНС за 2020. годину је износио милијарду 360 милиона 480 хиљада динара, од чега је реализовано 81,6 одсто. Разлог је изостанак дела подршке самоуправа, а и део средстава министарстава је стигао тек у јануару ове године, а на вредност помоћи из Мађарске је утицала промена курса. На страни издатака су програми остварени углавном према плану, у укупној вредности од 467 милиона 354 хиљада динара. Преостали износ од 642 милиона 831 хиљада динара је пренет у 2021. годину.

Током дискусије је говорио Ференц Жолдош (Мађарски покрет). Рекао је да је развој инфраструктуре импозантан, али се упитао како напредује развој заједнице. Институције се одржавају углавном из помоћи матице, али да ли је то одрживо на дуге стазе? Предложио је да се најбољи уџбеници на српском језику преведу на мађарски, уместо књига које издавачи препоручују због свог профита. Констатовао је да се смањује број мађарске деце у забавиштима, школама, факултетима. Тражио је тачне податке. О штампи је рекао да су мањински медији привржени заједници, али заједница није једнака странци. Жолдош је тражио и објашњење, шта се то конкретно МНС-у не свиђа у вези републичке информативне стратегије.

Јожеф Слако (Мађарска слога) је рекао да је циљ МНС-а очување нашег идентитета, зато подржавамо наше институције и организације. МНС има одличне односе са Савезом војвођанских Мађара, јер ова странка води добру и рационалну политику, има добре односе и са министарствима, захваљујући чему су остварени одлични резултати.

Марта Петкович је у вези издавања уџбеника истакла да су нови уџбеници потребни због реформе наставних програма. Осим државног издавача сарађују са 5 приватних, а превођењем додатних уџбеника желе постићи да педагози могу по предметима бирати између више издања.

Правник МНС-а Емил Лулић је поводом јавне расправе о медијској стратегији и акционом плану рекао да планирани документи крше мањинска права. Слободу штампе стављају изнад свега, зато на пример предвиђају да национални савети немају утицаја на избор главних уредника медија на мањинским језицима.

Извештај о раду МНС-а, финансијски извештај и завршни рачун су прихваћени гласовима 28 чланова МНС-а, уз три уздржана.

У наставку седнице Мађарског националног савета су разматрани планови и програми рада или финансијски планови више институција, између осталих Издавачког завода „Форум“, Завода за културу војвођанских Мађара, Образовне институције „Цнеса“ из Кањиже, Библиотеке „Ержебет Јухас“ из Бачке Тополе, Фондације „Панонија“.

Ерне Немет

Извор: Vajdaság Ma, 26. 02. 2021.