Rođendanski broj i prigodna izdanja povodom 75. godišnjice nedeljnika Hét Nap | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

Rođendanski broj i prigodna izdanja povodom 75. godišnjice nedeljnika Hét Nap

Vojvođanski nedeljnik na mađarskom jeziku Hét Nap slavi 75. rođendan. To je značajna dob, naročito za jedan manjinski list. Želimo mu da doživi i stotu, da i za 25 godina ima čitalaca, ako ne u štampanom obliku, ono baren na internetu.

U slučaju slavljenika ove dobi, naravno prvo se pita za zdravlje, a u slučaju novina pitanje glasi: koliki je tiraž? Pravni prethodnik, 7 Nap je u bivšoj Jugoslaviji važio za kuriozitet, jer je u određenom razdoblju štampan i u 60 hiljada primeraka, što je zaista ogroman broj za jedan manjinski list. Tokom ratova je, međutim, tiraž opao, kao i broj potencijalnih čitalaca. Glavna i odgovorna urednica Livija Tot je, međutim, optimista, opadanje tiraža je zaustavljeno, čak beleže i blagi porast:

– U ovoj teškoj situaciji, kada vlada pandemija, a opada i broj stanovnika, broj čitalaca se nije smanjio. Prodajemo nešto malo, oko 1-2 odsto više primeraka nego ranije. Ljudi i dalje vole da čitaju.

– Ove nedelje, u sredu izlazi jubilarni broj. Šta je pripremila redakcija?

– Planirali smo sasvim drugačiju proslavu, 9-tog jedan veliki susret, pošto je prvi broj izašao 5. aprila 1946-e godine. Hteli smo pozvati sadašnje saradnike lista, penzionere, spoljne saradnike, prijatelje, dakle sve koji su doprineli da list opstane. Rezervisali smo mesto, pozvali one koji su trebali nastupiti, ali se za vreme pandemije ne može održati velika manifestacija sa oko 100 učesnika. Morali smo je odložiti za leto ili jesen. Pripremili smo, međutim, praznični broj Hét Nap-a, to je jako neobičan broj, neka vrsta putovanja kroz vreme, jer se ceo sadržaj vrti oko 75-godišnjeg jubileja. Intervjuisali smo nekadašnje saradnike 7 Nap–a, a i razne rubrike se bave 1946-tom. Pišemo o automobilima iz 1946-e, tadašnjoj muzici i filmovima, ilustrovano sa mnogo starih fotografija. Važno je i da svaki čitalac koji kupi praznični broj, dobija poklon! Dakle slavljenik poklanja.

– Koliko mi je poznato, redakcija priprema i prigodna izdanja.

– Spomenula bih tri, jer su oni već gotovi. Jedna je rubrika teta Irme Perišić pod naslovom Sorsok, emberek (Sudbine, ljudi), koja izlazi već 20 godina i veoma je popularna. Zamolili smo teta Irmu da od tekstova objavljenih tokom tih 20 godina, izabere 75. Nadamo se da će u junu izaći iz štampe, u obliku knjige.

Ibolja Oros nam je bila draga koleginica, ali nas je bolno rano napustila. Njoj posvećujemo jednu knjigu, izbor iz njenih tekstova.

Treća knjiga ima za temu istorijat Hét Nap-a. Povodom 40. godišnjice su objavljena čak dva izdanja, koje smo sada dopunili događanjima poslednjih 35 godina. Bio je to veoma ozbiljan period: 90-e godine, ratovi,ekonomska kriza, paralelno izlaženje tri nedeljnika pod naslovom 7 Nap. Zamolili smo istoričara dr Zoltana Mesaroša da obradi taj period. Do kraja leta će i taj rukopis biti završen.

– Dakle možemo reći da se 75-godišnji Hét Nap oseća sve bolje. Potpuno je u boji, ima novu naslovnu stranicu, bogatiji je i po sadržaju. Kako su čitaoci reagovali na novine?

– Činjenica da nije smanjen broj čitalaca, sigurno pokazuje i da su te novine dobro prihvaćene. Uvodimo manje novotarije da obradujemo čitaoce. Deo mog programa kao glavnog urednika je i da naslovna strana govori o nama, vojvođanskim Mađarima, našem životu. Trudimo se da ne objavljujemo slike sa interneta, nego fotografije naših saradnika, čak u poslednje vreme za naslovnu stranu biramo i slike od čitalaca koje nam pošalju. Ova naša akcija je naišla na ogroman odjek, do sada je stiglo oko 300 fotografija. Novina je i da objavljujemo sve više intervjua. Nažalost, ne možemo putovati koliko bismo voleli, ali snalazimo se. Iako više volimo sedeti sa intervjuisanima licem u lice, razgovarati se može i preko interneta. Tražimo što interesantnije partnere za to. Želimo ponovo raditi velike reportaže, jer one svima fale. Nadam se da će doći vreme kada će Hét Nap biti prisutan na događajima gde su i njegovi čitaoci.

Srećan rođendan, Hét Nap!

Erne Nemet

Izvor: Vajdaság Ma, 06.04.2021