Гордана Чомић разговарала са представницима Мађарског националног савета | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

Гордана Чомић разговарала са представницима Мађарског националног савета

Министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог током посете Суботици разговарала је о раду МНС, о оствареним и програмима који су у току, и о функционисању институција чији су оснивач.

Гордана Чомић је рекла да би желели да у наредном периоду заједнички остваре циљеве на пољу образовања и културе.

Питање образовања имало је истакнуту улогу на разговорима. Било је говора и о улози уџбеника на мађарском наставном језику у образовању, као и могућностима даљег школовања на матерњем језику. Истакнуто је да најважније обратити се младима. Извештено је и о снимању видео материјала за учење на даљину, што је био заједнички пројекат Мађарског националног савета и Панон РТВ-а. Више хиљада снимљеног видео материјала представљали су помоћ младима у учењу.

Јене Хајнал, председник Мађарског националност савета истакао је: „Видимо да на пољу образовања најбоље успевамо да остваримо права и највеће разумевање имамо у тој области, јер очигледно и за већински народ, и Србима је блиско образовање малих заједница у дијаспори, то боље осећају на својој кожи и сами су искусили шта значи остати у мањинској позицији у својој заједници, а тако да појединац може да очува свој матерњи језик, како би човек на свом родном тлу осећа да није залутао, већ може да буде поносан припадник мађарске мањине."

Закони који се баве питањем мањинских правима нису усаглашени – рекао је Јене Хајнал. Председник МНС-а је додао да је то омогућило стварање стратегије о информисању која штети мањинским правима. У вези закона о култури морали су да воде огромну борбу како би успели да не буду повређена права припадника националних заједница.

Министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог је рекла да би желели да у наредном периоду заједнички остваре циљеве на пољу образовања и културе.

„Ми желимо да мањине кажу какву Србију желе да у њој живе 2030. године. Само тако, ако будемо заједно писали, онда ће она бити добра. И за већине и за мањине" рекла је министарка Гордана Чомић.

Такође се говорило и о важности културних институција за окупљање заједница. Истакнута је важност војвођанских медија на мађарском језику. Гордана Чомић оценила је да сарадња са Мађарском служи за пример.

Извор: Pannon RTV, 09.06.2021.