Održavaljući naše vrednosti i tradiciju | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

Održavaljući naše vrednosti i tradiciju

Vera, nada i zalaganje jedni za druge držali su nas zajedno kao naciju u proteklih 1.000 godina, obezbeđujući tako jedinstvo i činjenicu da i danas imamo dom, rekao je Arpad Fremond sinoć u Novosadskom pozorištu, gde je održana centralna svečanost dana Svetog Ištvana Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine.

Na proslavi kanonizacije osnivača naše države, predsednik nacionalnog saveta je istakao da vojvođanski Mađari s pravom mogu da budu ponosni na dosadašnji put.

– Ostajući na putu koji je zacrtao naš kralj Ištvan, držali smo se svojih vrednosti i tradicije i u najtežim vremenima, čuvajući hrišćanske vrednosti, umeli smo da ustanemo i ostanemo na nogama i u najtežim situacijama. Verujem da tako i dalje možemo biti uspešna nacija koja može da daje smernice drugima. 20. avgust je dan sećanja na osnivanje hrišćanske mađarske države, 1000 godina kontinuiteta mađarske države, a danas, u 20. veku je proslava konsolidacije i opstanka jedinstvene mađarske nacije. Naš kralj Sveti Ištvan je pre više od hiljadu godina stvorio državu koja i danas može da stoji iza nacije. On je postavio temelje koje želimo da sačuvamo i prenesemo budućim generacijama, jer jedino tako mađarski narod može da nastavi da opstaje u Karpatskom basenu. Uprkos mnogim iskušenjima, preživeli smo i možemo da kažemo da se osećamo dobro, dobro je biti Mađar danas ovde u Srbiji, rekao je Arpad Fremond u svom svečanom govoru.

(Foto: Andraš Otoš)

(Foto: Andraš Otoš)

Svečanosti su prisustvovali i Ištvan Pastor, predsednik Pokrajinske skupštine i SVM-a, Gabor Palinkaš, privremeni otpravnik poslova Ambasade Mađarske u Beogradu, Ana Andrea Benjovski, konzul Generalnog konzulata Mađarske u Subotici, Andor Deli, poslanik Evropskog parlamenta, kao i predstavnici nacionalnog saveta, SVM-a i pokrajinske administracije.

Prema rečima predsednika nacionalnog saveta, delo Svetog Ištvana dalo je čvrstu osnovu, ali je za opstanak mađarskog naroda bilo neophodno i da njegovi potomci vekovima ostanu verni svom nasleđu, drevnoj i hrišćanskoj tradiciji.

(Foto: Andraš Otoš)

(Foto: Andraš Otoš)

– Premudrost Svetog Ištvana daje nam večni putokaz: to su mir, skromnost, krotost, strpljenje, mudrost, ali pre svega hrišćanska vera i njeno očuvanje. Mi, vojvođanski Mađari, po savetu našeg kralja Ištvana, bili smo mudri, skromni i strpljivo smo čuvali i gradili svoju zajednicu. Zadatak sadašnjih članova Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine je i dalje da služe ovoj zajednici. Naš zadatak je da se borimo za prava svakog Mađara ovde, da ohrabrimo sve da nastave školovanje kod kuće, da podržimo naše kulturne i građanske organizacije, da pružimo stručnu pomoć našim nastavnicima, da budemo svuda u većinskim, kao i u područjima u rasejanju, i da nastavimo da pomažemo našim sunarodnicima, zaključio je predsednik nacionalnog saveta.

Okupljene članove zajednice na proslavi je pozdravio i predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović.

Pokrajinski premijer Igor Mirović drži svoj govor (Foto: Andraš Otoš)

Pokrajinski premijer Igor Mirović drži svoj govor (Foto: Andraš Otoš)

U okviru svečanog programa nastupili su folk pevačica Noemi Terek, recitatorka Noa Palma Vajda, Emina Elor i Bence Salai, glumci Novosadskog pozorišta i plesni ansambl „Cirkalom” Kulturnog centra „Kodalj Zoltan” iz Bačke Topole.

Osvećenje hleba (Foto: Andraš Otoš)

Osvećenje hleba (Foto: Andraš Otoš)

Izvor: Mađar So, 19. avgust 2023.