Önbizalommal szerb nyelven is | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

Önbizalommal szerb nyelven is

Harmincegy elsőéves vesz részt az MNT által szervezett kéthetes intenzív felzárkóztató képzésen

Tegnap kezdődött a Magyar Nemzeti Tanács ösztöndíjprogramjának szerves részét képező intenzív szerb nyelvi felzárkóztató képzés, melynek célja, hogy a szerbiai felsőoktatási intézményekbe felvételt nyert egyetemisták szerb nyelvtudását olyan szintre fejlesszék, hogy a hallgatók könnyebben vegyék a szerb nyelven történő továbbtanulás jelentette akadályokat. Idén is nagy volt az érdeklődés a képzés iránt, melyen 31 fiatal vesz rész, köztük vannak, akik Újvidéken kezdik meg tanulmányaikat, de olyanok is, akik más városokban tanulnak tovább. A korábbi évekhez hasonlóan, ebben az évben is az újvidéki Európa Kollégiumban kerül megszervezésre a két hetes, 80 tanórából álló felzárkóztató képzés.

Jerasz Anikó (Dávid Csilla felvételei)

A jelentkezőket tegnap Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke köszöntötte.

– Nagyon nagy öröm a számunkra, hogy ilyen sokan felismerték a lehetőséget és fontosnak tartották, hogy jelentkezzenek a kurzusra. A 31 résztvevő között idén sok jogászhallgató van, szám szerint 7, ami egy külön öröm, hiszen a Vajdasági Magyar Jogász Ösztöndíj lehetőséget is teremt erre. Célunk, hogy segítsük és bátorítsuk a fiatalokat, hogy nagyobb önbizalommal kezdhessék el az egyetemi, illetve főiskolai tanulmányaikat. Szerettünk volna nekik még egy löketet adni, hogy a meglévő tudásukat jobbá tegyék, hogy fejlesszék a kommunikációjukat és szókincsüket, valamint megismerkedhessenek a legnagyobb vajdasági egyetemi várossal is. Az előző évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a fiatalok elégedettek a kurzussal, valamint, hogy a 80 óra valóban meghozza az eredményét – emelte ki Jerasz Anikó.

Mirjana Ivanković

Az órákat már több éve Mirjana Ivanković, a temerini Kókai Imre Általános Iskola szerbtanárnője tartja.

– Hétfőtől péntekig tartanak az órák. Naponta nyolc órán vesznek részt a diákok. Nagyon jó, hogy a tanévkezdés előtt gyakorolni tudnak a diákok. Fő célunk a kommunikációs kompetenciák fejlesztése. Azoknál a hallgatóknál, akik már tudnak beszélni, csak csiszoljuk a nyelvhelyességet, illetve bővítjük a szókincset. Sok fiatalnál tapasztalható a passzív nyelvtudás, tehát megértik, amit mondunk nekik, viszont fel kell eleveníteni, felszínre hozni és aktiválni a tudást. Lehetőség szerint megismertetjük a diákokkal a várost is, annak érdekében, hogy megtanuljanak tájékozódni. Idén először ellátogatunk a Szerb Maticába is – mondta a tanárnő.

Iván Álmos

Iván Álmos a Természettudományi és Matematikai Kar földrajz szakára nyert felvételt. A leendő elsőéves már tavaly is részt vett az MNT által szerb nyelvi képzésen.

– Szerintem nagyon hasznosak ezek az órák, mert főként a beszédre helyezik a hangsúlyt, ami az egyetemen is kelleni fog. Én folyékonyan beszélem a nyelvet, ennek ellenére úgy gondolom, hogy minden alkalmat meg kell ragadni a gyakorlásra – véli.

Takarity Dóra

A zentai Takarity Dóra az Újvidéki Művészeti Akadémián fog továbbtanulni.

– Azért jelentkeztem a programra, hogy megismerkedjem a kollégiummal, a leendő kollégistákkal, magával a várossal, illetve azért, hogy gyakoroljam a szerb nyelvet. Fejlődni mindig lehet, még akkor is, ha van egy alaptudásunk szerb nyelvből – tette hozzá a diák.

A résztvevők

A képzést lebonyolító niši Biznis Akademija igazgatónője, Dragana Lilić, valamint Miavec Emma, az Európa Kollégium munkatársnője is köszöntötte a diákokat.

A képzés részvevői az előadókkal és Jerasz Anikóval

Az MNT 2011 óta szervezi meg a szerb nyelvi felzárkóztató képzéseket, melyek Magyarország Kormányának támogatásával – a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap közreműködésével valósulnak meg. A képzés idén szeptember 16-ig tart majd.

Szerző: JÁ

Forrás: Magyar Szó, 2022.09.06. 1., 8.