Összhangba hoznák a vajdasági kulturális kínálatot a különböző rendezvényekkel | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

Összhangba hoznák a vajdasági kulturális kínálatot a különböző rendezvényekkel

Ezt megelőzően tartott sajtótájékoztatót az MNT elnöke, Fremond Árpád, aki ismertette a fontosabb napirendi pontokat, módosításokat és terveket.

Az MNT ülésén 53 napirendi pontról döntenek, ebből az egyik egy konzultatív testület létrehozása. Ennek lényege, hogy összhangba hozza a vajdasági kulturális kínálatot a különböző rendezvényekkel. Továbbá módosulhat a Szekeres László Alapítvány, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a zentai Történelmi Levéltár, a zentai Magyar Kamaraszínház, valamint a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ alapszabálya is. Elfogadásra kerülnek pénzügyi és munkabeszámolók, de igazgatóválasztással kapcsolatos jóváhagyások is megszületnek.

Fremond Árpád, az MNT elnöke: "Ami a pénzügyi beszámolót illeti a Magyar Nemzeti Tanács egy programköltségvetést követ folyamatosan. Azt tudjuk elmondani, hogy 96 százalékban meg tudott valósulni a bevételünk a tavalyi évben, ez 1 milliárd 424 millió dinárt tesz ki. Azt kell mondjam, hogy elég sok pénzt a 2022-es évből a 2023-as évbe áthoztunk. Több mint 800 millió dinárt és ezt ebben az évben szeretnénk elkölteni."

Változás történik a zentai Edu-Expo kiállítás időpontjával kapcsolatban. A márciusi esemény után az elkövetkezőkben az iskolaév elején kerül majd megrendezésre. Így a következő dátum szeptember 13-a. Fontos, hogy amikor a végzős diákok még nem döntötték el vagy választási lehetőség előtt állnak, hogy hol tanuljanak tovább, akkor mi megpróbáljuk rávezetni őket, hogy miért éri meg itthon maradni, illetve prezentálni számukra a lehetőségeket és az ösztöndíjakat - szögezte le az MNT elnöke.

"Nem csak a középiskolásokra gondolunk, hanem szeptember 14-én az általános iskolák nyolcadik osztályosainak is szervezünk egy expot. Arra szeretnénk őket rávenni, hogy itthon tanuljanak középiskolában. Tisztelettel arra szeretnénk megkérni az általános iskolák igazgatóit, hogy a magyarországi középiskolák vezetőit ne engedjék be kampányolni az év elején, mint arra számos példa volt az elmúlt időszakban. Nekünk minden egyes gyereket itthon kell tartanunk."

A sajtótájékoztató keretén belül Fremond a Maja Gojković szerb művelődési miniszterrel való szakmai egyeztetésével kapcsolatban elmondta, pontosítani szeretnék a több nemzeti tanács által kiemelt jelentőségű intézmények esetében, hogy az igazgató bizottságokban minden egyes nemzeti tanács külön-külön adhasson tagot. A kultúráról szóló törvény változott az elmúlt időszakban, viszont most a 42. szakaszról van szó, és annak is csak a harmadik bekezdése változna - nyomatékosította az MNT elnöke.

Forrás: Pannon RTV, 2023. február 22.