Óvodáskorban kell kezdeni a klímatudatos nevelést | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Óvodáskorban kell kezdeni a klímatudatos nevelést

Több mint húsz óvodapedagógus vett részt nagykikindai továbbképzésen, amelynek a témája a klímatudatos nevelés volt.

A szervezők szerint a jövő nemzedékének klímatudatos nevelését már az óvodában kell kezdeni.

A továbbképzés gyakorlati részét a Dragoljub Udički Iskoláskor Előtti Intézményben tartották. A Klimanócska szemléletformáló foglalkozást Bozókiné Szabó Ildikó óvodapedagógus vezette.

Bozókiné Szabó Ildikó, szakmai vezető, Szabadság-tér óvoda, Hódmezővásárhely, Magyarország: „Közel öt országban sikerült bemutatni a programcsomagot és Magyarországon is rendszeres foglalkozások vannak ebben a témakörben. Az a célunk, hogy olyan felnőtteké váljanak a gyerekek, akik szeretik a környezetüket, képesek lesznek arra, hogy klímatudatosan éljenek, illetve a gyerekeken keresztül szólítjuk meg a családokat, a pedagógusokat.”

Az egynapos továbbképzést a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának támogatásával a Magyar Nemzeti Tanács szervezte.

Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, Magyar Nemzeti Tanács: „Fontos, hogy a kisgyermekek az óvodában, az anyanyelv megerősítése mellett, illetve a hagyományaink ápolása mellett a klímatudatos nevelésben is részesüljenek. És azok az óvodapedagógusok, akik a mai napon jelen vannak ezen a továbbképzésen, hét községből, hét intézményből érkeztek, olyan ismeretekkel térnek majd haza, amelyeket biztosak vagyunk, hogy be tudnak majd építeni a későbbiek során a gyermekekkel való foglalkozásokba.”

Tekintettel arra, hogy 2019 a Külhoni Gyermekek Éve, a Klimanócska program a Kárpát-medence több településén is bemutatásra kerül.

Forgó Gábor, ügyvezető igazgató, Atrois Training & Consulting Kft., Magyarország: „A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának a támogatásával valósítunk meg külhoni óvodákban egy úgynevezett Klimanócskák projektet. Ennek keretében mintegy száz óvónő vesz rész egy-egy napos mintaprojektnek a bemutatásán, amelynek a célja, hogy megismertessük azt a módszert, amit Magyarországon mintegy 15 éve dolgoztunk ki. Amely a klímatudatos nevelésről, környezeti nevelésről szól – óvodásoknak.”

A vajdasági magyar pedagógusok nagy érdeklődéssel követték a szemléltető bemutatót és az előadást.

Bóka Mónika, óvónő, Szaján: „Ha az oviban már elkezdjük őket erre szoktatni – ezt saját tapasztalatomból is tudom – akkor alkalmazzák aztán egész életükben, az otthoni életben. Ha kirándulnak, sétálnak, akkor ők a saját tapasztalataikat mesélik, hogy itt láttak szemetet, ott láttak szemetet, eldobták, akkor az oviban is fölfigyelnek rá, hogyha valaki szemetel – rászólnak.”

A továbbképzést Magyar Nemzeti Tanács a Vajdasági Magyar Pedagógiai Intézettel akkreditáltatja.

Forrás: Pannon RTV