Đaci u Čantaviru dobili stipendije | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

You are here

Đaci u Čantaviru dobili stipendije

Zahvaljujući saradnji Mađarskog nacionalnog saveta i civilne organizacije Savez Rakoci (Rákóczi Szövetség), 64 đaka u Čantaviru dobilo je stipendiju.

Učenici prvih razreda dobili su stipendiju u iznosu od deset hiljada forinti. U školskoj, 2019. godini, više od 1300 đaka prvaka u Vojvodini je dobilo taj iznos.

Roditelji i njihova deca su ugovore o stipendiranju potpisali u okviru kratkog svečanog programa, i tom prilikom im je uručen novac.

Većina đaka će novac potrošiti za kupovinu školskog pribora, igračaka i nove garderobe.

Laslo Petrovai, direktor odgovoran za programe izbora mađarskih škola: "Naša tri tima, sa ukupno šest kolega obišla su Vojvodinu i uručili 1.300 stipendija."

Savez Rakoci je ranije obezbedio knjige i školske torbe predškolcima dok je MNS pružio podršku prvacima posebnim programom na početku školske godine.

Gabor Gergelj Barat, predsednik, Odbora za obrazovanje, MNS: „Ova dva programa, koja se naslanjaju jedan na drugi, predstavljaju veliku pomoć roditeljima i malim prvacima. Roditeljima je to veliko finansijsko rasterećenje, ali u isto vreme i zahvalnost roditeljima što su izabrali obrazovanje na maternjem jeziku."

 

Na teritoriji Vojvodine se i u budućnosti očekuje slična podrška. Obrazovanje na maternjem jeziku ima važnu ulogu u očuvanju tradicije i kulture, dodao je predsednik Odbora za obrazovanje MNS.

Izvor: Pannon RTV