Gledaj nas i uči sa nama! | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

You are here

Gledaj nas i uči sa nama!

Na programu Panon televizije počela je nastava na daljinu na mađarskom jeziku.

Učenici petog, šestog, sedmog i osmog razreda mogli su danas pre podne da gledaju časove mađarskog jezika i matematike na programu Panon televizije. Uskoro će biti snimljeni i časovi za niže razrede osnovnih škola odnosno za srednjoškolce. I to će takođe biti emitovano na programu Panon televizije.

Pre podne u devet časova na programu RTV Panon počelo je emitovanje emisije pod nazivom: Nastava na daljinu na mađarskom jeziku na Panon televiziji.

Prvi časovi su održani za učenike petih razreda, pa su najpre oni seli ispred malih ekrana. Prvo su pola sata pratili čas mađarskog jezika, a nakon tog čas matematike, takođe u trajanju od pola sata. Od deset sati su na programu bili časovi mađarskog jezika i matematike za učenike šestih razreda. U jedanaest sati je na red došao tematski program za sedmi razred, a u podne za osmi razred. Učenici su pratili predavanja mađarskih nastavnika iz Vojvodine, koji su držali nastavu iz gore pomenutih osnovnih predmeta.

Pored digitalnih obrazovnih programa, Panon televizija je za gledaoce pripremila i druge edukativne programe.

Monika Barabaš Maraci, glavna urednica posebnih programskih projekata TV Pannon: "I starije osobe su nam javile da iako nisu đaci, veoma su rado, i sa puno entuzijazma odgledali emisije, jer su se na taj način prisetili perioda kada su oni morali da zbrajaju rarzlomke. Dakle ovo što sada emitujemo nije samo dobro i korisno za đake, već i za stariju generaciju. Snimanje lekcija sa nastavnicima se nastavlja. Snimljeni materijal se emituje na osnovu unapred određenog rasporeda. "

Televizija Panon je program za prvi dan organizovala, snimila i pripremila za svega tri dana. Radimo na pripremi digitalnih časova za učenike od prvog do četvrtog razreda, i to bi trebalo da se završi naredne nedelje, rekla je Aniko Jeras. Predsednica Izvršnog odbora MNS je naglasila: „Kada otvore našu internet stranicu, ovo je jedna od centralnih vesti. Dakle nastava na daljinu na mađarskom jeziku i tu mogu da prate i sve lekcije koje su već emitovane, mogu ih odgledati odloženo, i deca, ali i radoznali roditelji. U isto vreme mogu da pronađu i druge sadržaje na našoj internet stranici, koji pružaju pomoć obrazovanju na maternjem jeziku. "

Nastava na daljinu na mađarskom jeziku, koja se emituje na Panon televiziji, zajednički je projekat Panon RTV-a i Mađarskog nacionalnog saveta. Svi zainteresovani tematske obrazovne programe mogu da pogledaju naknadno na internet stranici pannonrtv.com, ili na Jutjub kanalu Pannon RTV-a.

Od ponedeljka će u saradnji sa RTS-om i RTV-om i učenici nižih razreda imati priliku da prate časove mađarskog jezika, kao maternjeg jezika.


Časove na mađarskom jeziku možete pratiti i na našoj stranici. Tu su dostupni svi do sada snimljeni video materijali. Nastavni plan se može takođe pronaći i grupisan po razredima.

Na našoj početnoj stranici se mogu pronaći snimci poslednjih osam časova.

Izvor: Pannon RTV