Intenzivni kurs srpskog jezika za đake trećih razreda srednjih škola | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

You are here

Intenzivni kurs srpskog jezika za đake trećih razreda srednjih škola

Broj učesnika nije ograničen. Ove godine je najavljeno sedam lokacija, ali ako bude interesovanja, onda po potrebi mogu organizovati kurs srpskog jezika i u drugim mestima.

Đaci trećih razreda srednjih škola mogu da se prijaviti na intenzivni kurs srpskog jezika do 1.juna. Kurs već 9. put organizuje Mađarski nacionalni savet. Cilj je da se znanje srpskog jezika đaka, koji se upisuju u srpske visokoškolske ustanove, podigne do tog nivoa, sa kojim će lakše prevazići prepreke, koje nastaju nastavkom njihovo školovanja na srpskom jeziku.

O detaljima je u jutarnjem programu Subotičkog mađarskog radija govorila Aniko Jeras, predsednica Izvršnog odbora Mađarskog nacionalnog saveta. U prvom delu će biti održani časovi u učionicama od 6. do 17. jula, a u drugom delu, od 20.jula, učesnike očekuje zajednički jezički kamp u trajanju od nedelju dana. Aniko Jeras je naglasila da će se poštovati svi propisi i mere predostrožnosti, koje će tada biti na snazi.

Aniko Jeras, predsednica Izvršnog odbora MNS: „Mladi će morati da učestvuju i na jednom testu njihovog nivoa znanja. Taj test će biti održan negde krajem juna, odnosno početkom jula. To je važno zbog toga da nastavnici koji će se baviti učenicima, mogu da steknu uvid u nivo poznavanja jezika određenih učenika, da li učenik treba da bude među početnicima ili u naprednoj grupi, i naravno, za to treba obezbediti i udžbenike iz kojih će učenici raditi. Dakle taj test i prijava đaka će odrediti gde će grupe biti."

Izvor: RTV Panon