Jubilej kulturno-umetničkog društva u Stanišiću | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

You are here

Jubilej kulturno-umetničkog društva u Stanišiću

Mađarsko kulturno-umetničko društvo Adi Endre u Stanišiću proslavilo 80 godina postojanja.

Tradicionalni "Eržebet bal" organizovan je u znaku jubileja. Organizatori su povodom godišnjice društva priredili svečani program, u okviru kojeg su se prisetili Endrea Adija.

Kulturno-umetničko društvo u Stanišiću je popunjeno sa ljudima koji su došli da se zavabe. Na "Eržebet balu" se obeležavao jubilej, 80 godina postojanja društva. Za prisutne je pripremljen raznovrstan program. Prvi put je organizovano takmičenje u pripremi sitnih kolača, za koje su se domaćice mogle prijaviti sa domaćim receptima. Katica Lakatoš svake godine dolazi na bal, a na takmičenju se predstavila sa pitom od jabuka. „Moj izbor je pao na pitu od jabuka. To je jedan stari, ne tako nov kolač, nema puno šlaga. Zato sam to izabrala. "

Pored meštana, na bal su došli i gosti iz okolnih naselja. Andrea Pekter, potpredsednica, Mađarsko kulturno-umetničko društvo Adi Endre: „Ovo je događaj koji povezuje mađarsku zajednicu u selu, odnosno sve one ljude koji se osećaju mađarima i žele da prisustvuju ovakvim manifestacijama, ali nemaju mogućnost za to, nemaju priliku da odu negde dalje. Ovo je centralno selo koje može možda da okupi ljude." Organizator je istakao dažele da stvore tradicionalni bal, za koji svake godine vlada veliko interesovanje. To potvrđuje činjenica da su ove godine sva mesta bila popunjena.

Jene Hajnal, predsednik MNS-a je rekao da meštani Stanišića na dostojan način čuvaju uspomenu na svoje pretke. „Smatram da ni u dijaspori nema problema sve dok ove godišnjice možemo proslaviti, sve dok se možemo sećati uz svadbarsku atmosferu. Mađari iz okoline se okupe i dobro se zabavljaju. Radost i sreća nam uvek daju snagu i volju, čak i onda kada ponekad vidimo brige, probleme i naše osipanje. "

Događaj je završen slavljem do ranih jutarnjih časova.

Izvor: Pannon RTV