Nastava na daljinu na mađarskom jeziku na Panon televiziji | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

You are here

Nastava na daljinu na mađarskom jeziku na Panon televiziji

U sredu će u Vojvodini početi nastava na daljinu na mađarskom, zajednički projekat Panon RTV-a i Mađarskog nacionalnog saveta. Nastava na daljinu na srpskom jeziku na kanalu RTS-a počela je već danas.

U devet sati ujutro, ispred televizijskih ekrana najpre očekujemo učenike petih razreda. U prvih pola sata će biti održan čas mađarskog jezika, a nakon toga do 10 sati čas matematike. Od deset sati na red dolaze učenici šestog razreda. Oni će na programu Panon televizije prvo pratiti čas mađarskog, pa zatim čas matematike, oba u trajanju od pola sata. Od 11 sati će predavanje mađarskih nastavnika iz Vojvodine moći da prate sedmaci, a od podneva do 13 časova učenici osmih razreda. Gostujući u programu RTV Panon, pokrajinski sekretar za obrazovanje je povodom nastave na daljinu istakao da pored pedagoga, računaju i na roditelje učenika, koji sada mogu da kontrolišu da li njihova deca učestvuju u nastavi. „Mi ovde jako računamo na roditelje, jer njihova pažnja i odgovornost tu još više dolazi do izražaja, nego inače. Od danas je veoma važno da deca, naši učenici, zaista obrate pažnju. Da zadatke koje dobiju, savesno urade i u ovim promenjenim okolnostima."

U slučaju mađarskih učenika u Vojvodini, akcenat će, kada se radi o nastavi na daljinu, biti na učenju maternjeg jezika i matematike, ali će se i za ostale predmete kontinuirano pripremati tematski programi, rekla je za Panon RTV Anamarija Viček, državna sekretarka za obrazovanje, za Pannon RTV. Mađarski pedagozi u Vojvodini će moći da koriste i pomoćne materijale iz Mađarske, kao i onlajn sadržaje. Državna sekretarka je rekla da u slučaju da naastava na daljinu bude uspešna i ako ocenjivanje učenika bude uspešno, onda neće biti potrebe za ponavljanjem školske godine. „Za decu koja se pripremaju za završni ispit u osmom razredu, je u ovom trenutku najvažnije da nastave sa učenjem i da savladaju nastavni plan i program. Osmi razred i priprema za završni ispit je zapravo ponavljanje onoga što je učenik naučio od petog razreda. Ako se do juna, kada se održava završni ispit, situacija donekle sredi, deca će biti testirana na način koji će nam zaista dati relevantnu i dobru sliku o njihovom znanju. To ne bi trebalo da utiče ni na upis u srednju školu."

U utorak, u osam sati ujutro, u Srbiji je počela nastava na daljinu na srpskom jeziku. Ispred televizijskih ekrana svakodnevno očekuju oko 900 hiljada učenika. Učenici osnovnih škola mogu da prate nastavu na Tv kanalu RTS 3. Učenici od prvog do sedmog razreda mogu da prate nastavu u dvosatnim blokovima, a učenici osmih razreda, od ponedeljka do subote mogu da prate tematske emisije u trosatnim blokovima. Pored toga će emisije za osmake, vezane za pripreme biti emitovane i u nedelju.

Mladen Šarčević, ministar prosvete, Srbija: „Obrazovanje deluje. Nisu na odmoru, samo rade u drugačijim okolnostima i uslovima. Pozvali smo veliki broj nastavnika i učitelja, koji će držati časove u nastavi na daljinu, one koji su kreativni i poznati u svojoj struci, koji su voljni da u ovome učestvuju i koji imaju dobre rezultate u svom radu."

Srednjoškolci za sada mogu pratiti obrazovanje na srpskom jeziku na platformi RTS Planeta. Pored toga, mogu se informisati o nastavnom planu i programu i na on lajn površinama, koje obezbeđuju obrazovne ustanove. Zadatak nastavnika će takođe biti i to dačasove koji su emitovani na televiziji, ili u drugom obliku, evidentiraju u elektronskom dnevniku. Dodatne informacije o nastavi mogu se dobiti na broju telefona:  011/735-05-57. Informacije o nastavi na daljinu na mađarskom jeziku, biće dostupne na internet stranici:  pannonrtv.com.

Izvor: Pannon RTV