Мировић: Прослава Светог Иштвана потврда изванредних односа наша два народа | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Мировић: Прослава Светог Иштвана потврда изванредних односа наша два народа

Свечаном академијом вечерас је у Новом Саду, обележен национални празник мађарске националне мањине, Свети Иштван.

Честитајући празник припадницима мађарске националне мањине, Светог Иштвана, председник Покрајинске владе Игор Мировић подсетио је да је Скупштина Војводине донела одлуку да се управо овај дан издвоји као датум од посебног значаја за мађарску националну мањину, а тиме и за АП Војводину у целини, што је потврда, како је рекао, изванредних односа наша два народа.

"Част је бити са вама вечерас. Следићемо узоре и примере који нас спајају и који потврђују да је пут сарадње и међусобног поверења и уважавања једини и најбољи пут за нашу будућност", казао је председник Мировић.

Наша сарадња у Покрајинској влади, Скупштини АП Војводине али и у локалним самоуправама широм АП Војводине ушла је у четврту годину. Водимо заједно политику конкретних дела за грађане без обзира на веру и нацију, казао је председник Мировић.

"Најважнија наша снага јесу заједнички узори из прошлости на које данас подсећамо, а најважнија порука наше садашњости и будућности јесте порука солидарности, једнакости и велике радиности која ће нашу земљу приближити развијенијим и успешнијим земљама", рекао је председник Мировић.

Председник Националног савета мађарске националне мањине Јене Хајнал честитао је празник припадницима мађарске националне мањине и подсетио да је данашњи празник део дуга према краљу Светом Иштвану.

"Хвала свима јер смо се вечерас присетили великог државотворца који је поставио темеље мађарске државности", истакао је Хајнал.

Свечаној академији присуствовали су и председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине-националне заједнице Михаљ Њилаш, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић, покрајински секретар за здравство проф. др Зоран Гојковић и покрајински секретар за високо образовање и научно истраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић.

Мађари у Мађарској, али и у окружењу и дијаспори, данас прослављају највећи национални празник, посвећен оснивачу мађарске државе и првом краљу Иштвану, постхумно промовисаном у свеца.

Извор: Радио-Телевизија Војводине