A bezdániak visszakapják a színházépületüket | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

You are here

A bezdániak visszakapják a színházépületüket

ForrA Vajdasági Magyar Szövetség nyugat-bácskai körzeti szervezete tegnap tartotta meg kampányzáró eseménysorozatát. A kampánykörúton Pásztor István, a VMSZ elnöke mgr. Hajnal Jenővel, a Magyar Nemzeti Tanács elnökével, Nyilas Mihály tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkárral, Dubacz Éva tartományi képviselőjelölttel, dr. Goretić Vámoser Györgyi zombori listavezetővel, Péter István apatini listavezetővel, képviselőkkel, képviselőjelöltekkel egyetemben először látogatást tett a zombori Dr. Đorđe Lazić Egészségház felújított épületében, ahol dr. Úri Emese igazgató fogadta a vendégeket. A most felújítás alatt álló zombori piactéren áthaladva a Műszaki Szakközépiskolában folytatódott a körút. Ott szintén az elmúlt időszak fejlesztéseit volt alkalmuk megtekinteni.

A zombori Szórványóvodában átadták rendeltetésének az új termet, amelyben 11 gyerekkel foglalkoznak magyar nyelven. A termet Pásztor István, a VMSZ elnöke, Pelt Ilona, a VMSZ nyugat-bácskai körzeti szervezetének elnöke, Hajnal Jenő, az MNT elnöke és Aleksandra Perović, az óvoda igazgatónője adta át ünnepélyesen rendeltetésének.

Ezt követően Bezdánban folytatódott a program, Dejan Kubatovval, a bezdáni Vodovod kommunális közvállalat igazgatójával megtekintették a vízművek fejlesztéseit, majd az Önkéntes Tűzoltó Testület a VMSZ-es magyar érdekképviselet által megvásárolt közösségi helyiségeit is.

Végezetül közösségi találkozó zajlott a bezdáni színházteremben. Csapó Judit, a VMSZ helyi szervezetének elnöke köszöntötte a jelenlevőket és a vendégeket. Pelt Ilona beszélt a régióról, a választásokról, bemutatta a jelölteket és a terveket. Ezután Hajnal Jenő szólt a jelenlevőkhöz és átadta Sipos Erzsébetnek, a Petőfi Sándor ME elnökének a színház épületének megvásárlását lehetővé tevő dokumentumot. Pásztor István is szólt a találkozó résztvevőihez. A bezdáni színházterem a VMSZ-es magyar érdekképviseletének köszönhetően kerül megvásárlásra a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület részére, amely ezentúl a falu civil szervezetei, egyesületei számára is közösségi térré válhat.

A színház épülete, amely az egykori szövetkezet tulajdonában volt, a magánosítás során került a Matijević vállalat kezébe, amely bár a használatáért nem kért díjat a helyiektől, nem engedte nekik, hogy befektessenek, a színháztermet nem fűthették, és a tulajdonjogi gondok miatt pályázni sem tudtak.

Forrás: Magyar Szó, 2020. június 17. 6.