Öt éve szervezik a Pető-kurzusokat | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Öt éve szervezik a Pető-kurzusokat

Augusztusban lesz a felvételi a budapesti Semmelweis Egyetem Pető András Kara szabadkai konduktorsegítői képzésének második évfolyamára. Szabadka a Kárpát-medencében a második település, ahol ezt a képzést elindították. Csuka Pál, a budapesti Semmelweis Egyetem Pető András Karának határon túli projektumokért felelős koordinátora szerint ez óriási siker, mivel a konduktorképzés egyedül Budapesten szerezhető meg, s nagy dolog, hogy Erdélyben és Vajdaságban is van egy-egy kihelyezett tagozatuk. Elmondta, hogy ez idáig10 nagy kurzust tartottak, ezek mindegyikén sok gyermek és felnőtt vett részt, és az elmúlt öt év alatt a szórványban is meg tudták szervezni ezt a képzést, tehát a szórványt is ellátták.

– Tervünk, hogy további szórványtelepülésekre is eljussunk, és az ott élőkhöz is közelebb vigyük a fejlesztési lehetőségeket – nyilatkozta napilapunknak a határon túli projektumokért felelős koordinátor, és hozzáfűzte, hogy legközelebb augusztusban szeretnének egy újabb képzést tartani, amennyiben a járványügyi helyzet megengedi. Elmondta, hogy a konduktorok a szűréseket továbbra is folyamatosan végzik, és ha szükséges, a Magyar Nemzeti Tanáccsal karöltve megszervezik, hogy a szórványterületekre is eljuttassák a vizsgálatokat. A képzésekre a VM4K, vagyis a szabadkai Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ honlapján lehet jelentkezni, ahol feltüntették a képzéseken való részvétel feltételeit is – hangsúlyozta Csuka Pál.

Perpauer Attila, az MNT tagja arra emlékeztetett, hogy Zentán ez év márciusában rendhagyó konferencián ünnepelték meg azt, hogy a budapesti Semmelweis Egyetem Pető András Kara és a Magyar Nemzeti Tanács együttműködésében öt éve elérhető Vajdaságban a Pető-kurzus. Mint mondta, a tartományunkban ez idáig 10 kurzust tartottak, amelyeken több mint kétszáz emberrel foglalkoztak, az elmúlt időszakban 171 személy vett részt 32 vajdasági helységből az intenzív kurzusokon, voltak gyermek-, fiatal- és felnőttcsoportok, ugyanakkor Parkinson-kórosok kezelését is végezték Zentán.

A programot öt éve támogatja a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-n keresztül, itt a Magyar Nemzeti Tanács és Zenta önkormányzata együttműködésével valósul meg.

Forrás: Magyar Szó, 2020. július 5.