Elégedett mosoly | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Elégedett mosoly

Szabadkán, Torontálvásárhelyen és Muzslyán adták át az MNT beiskolázási csomagjait

Magyarország Kormánya, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Bethlen Gábor Alap és a Rákóczi Szövetség támogatásában tanszercsomagot és iskolatáskát kap minden vajdasági kis elsős. A mintegy 1360, iskolába induló, tanulmányait megkezdő, magyar nyelven tanuló gyermek a Vackor-programnak köszönhetően részesülhet az ajándékokban, melyekkel ösztönözni is szeretnék a majdani szülőket is, hogy mindannyian magyar tannyelvű intézménybe írassák be gyermekeiket a nemzet megmaradásának alappillérét, anyanyelvünket tovább éltetve.

Iskolatáskát és tanszercsomagot kapott 13 torontálvásárhelyi (debelyacsai) magyar elsős. A Rákóczi Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács ajándékát tegnap délután a helybeli Művelődési Házban Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke és Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke adta át a gyerekeknek. Ezt követően Muzslyára utaztak, ahol a plébánia kerthelyiségében 35 kisdiák vehette át az iskolakezdési ajándékokat.

A Kárpát-medencében mintegy 10 ezer magyar elsős diák kap iskolatáskát a Rákóczi Szövetség jóvoltából. Ez év novemberéig pedig kiosztják az elsősök ösztöndíját is.

TÖBB ELSŐS TORONTÁLVÁSÁRHELYEN

Az beiskolázási csomagok kiosztása előtt a helybeli diákok zenés, iskolacsalogató összeállítást mutattak be. Vidrács Krisztinától, a helybeli Moša Pijade Általános Iskola igazgatónőjétől megtudtuk, hogy Torontálvásárhelyen a tavalyihoz képest csaknem megkétszereződött a magyar elsősök száma.

– Az elmúlt évben 7 magyar elsősünk volt, az idén 13-an vannak. Ez nagy öröm számunkra, és bízunk benne, hogy ez a szám a jövőben is emelkedni fog. Az iskola felkészülten várja az tanév kezdetét. A támogatásoknak és a sikeres pályázatoknak köszönhetően évről évre javítunk az oktatási feltételeken. A nyáron például a Bethlen Gábor Alap támogatásából a bútorzatot újítottuk fel. A szülők felismerik az anyaországi támogatások jelentőségét, és szívesen segítenek, ha szükségünk van valamire. Augusztus 31-én szülői értekezleteket tartunk az első, illetve az ötödik osztályosok szüleivel. Ezúttal nem lesz külön tanévnyitó műsor – mondta az igazgatónő. Az iskolának az idén összesen 44 első osztályosa lesz.

Torontálvásárhelyen a tavalyihoz képest csaknem megkétszereződött a magyar elsősök száma (Ótos András felvétele)

Torontálvásárhelyen a tavalyihoz képest csaknem megkétszereződött a magyar elsősök száma (Ótos András felvétele)

A Rákóczi Szövetség az elmúlt években jó együttműködést alakított ki a Magyar Nemzeti Tanáccsal, és mindig közösen ajándékozzák meg a legkisebbeket.

– Az MNT az idén mintegy 1360 elsőshöz fogja eljuttatni a beiskolázási csomagokat, amelyek a magyar kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap jóvoltából kerülnek ebben az évben is az elsősökhöz, a budapesti székhelyű Rákóczi Szövetség jóvoltából pedig egy nagyon szép, minőségi iskolatáskával is gazdagodni fognak az elsőseink. Ezzel szeretnénk a szülőknek megköszönni azt a felelősségteljes döntést, hogy magyar anyanyelvi oktatásban részesítik gyermekeiket. Illetve szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy a családok, a szülők válláról levegyünk egy jelentős anyagi terhet, ami a gyermekük iskoláztatásával jár – nyilatkozta Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke.A Rákóczi Szövetség a járványhelyzetben sem feledkezik meg a határon túli magyarságról.

– Sajnos a járványhelyzet nem ért véget, és egy rendkívüli tanév után úgy gondolom, hogy egy nagyon bizonytalansággal teli tanév előtt állunk. Nem csak itt, Vajdaságban, hanem gyakorlatilag az egész világban. S ez igaz az egész Kárpát-medencei magyarságra is, amikor nem tudjuk, hogy az iskolákban hogyan indul el ez a tanév, milyen fordulatokat hozhat. Azt is látjuk, hogy július eleje óta a magyar határ le van zárva Szerbia, Románia, illetve Kárpátalja előtt. Mi nem szeretnénk a Rákóczi Szövetség részéről ebben a helyzetben sem azt éreztetni a vajdasági magyar közösséggel, hogy az anyaországi társadalom figyelme ebben az időszakban megszűnik. Mi szeretnénk, ha azt éreznék az emberek, a szülők ebben a helyzetben is, hogy az anyaországnak igenis fontos az, hogy mi történik az itteni magyarsággal. Én különösen azoknak a kislányoknak, kisfiúknak szeretnék gratulálni, és az ő szüleiknek az elismerést kifejezni, akik tavasszal meghozták azt a helyes és bölcs döntést, hogy a gyermeküknek magyar iskolát választottak. Igazából ezt a döntést szeretnénk most megköszönni, és a nagyrabecsülésünket kifejezni. Ez a döntés nemcsak a gyermekük, hanem az egész magyarság szempontjából fontos – mondta Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke.

MUZSLYÁN 35 KISDIÁK VEHETTE ÁT AZ ISKOLAKEZDÉSI AJÁNDÉKOKAT

Muzslyán, a plébánia kerthelyiségében osztották ki a beiskolázási tanszercsomagokat. Az ajándékok átadását megelőzte egy kis ünnepi hangulat, alkalmi műsor, amelyben felléptek a legfiatalabb citerások, a Méhecskék leánykórus tagjai, valamint egy szavalattal mutatkozott be Csiszár Rihárd.

Muzslyán, a plébánia kerthelyiségében tartottak alkalmi ünnepséget (Ótos András felvétele)

Az egybegyűlteket a házigazdák nevében a muzslyai iskola igazgatója, Molnár Attila, az MNT tagja köszöntötte, majd a szülőkhöz és a gyermekekhez is szólt Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, aki megköszönte azt, hogy az anyukák, apukák vállalták a gyermekeik anyanyelvi oktatás't, a gyerekeknek pedig a nem könnyű iskolakezdéshez sok-sok vidám pillanatot, kacagást, jó tanulást kívánt az elkövetkező időszakban. Csáky Csongor, a budapesti Rákóczi Szövetség elnöke is szólt a jelenlevőkhöz. Elmondta, hogy a mostani találkozás a második a sorban, hiszen egyszer már meglepték mesekönyvvel a gyermekeket, most pedig a jó, erős és szép iskolatáskával ajándékozták meg a kisdiákokat, valamint még egyszer látogatást tesznek Közép-Bánátba, hogy átnyújtsák a gyerekeknek az ösztöndíjat, amelyet minden évben elhoznak a külhoni magyar kisiskolások részére.

A szülők örömmel nyugtázták, hogy az ajándékok nagyban segítik őket a felkészülésben, hiszen a gyerekeik egy-egy szép iskolatáskát kaptak, amellett pedig a belevaló, gazdag tanszercsomagot is átvehették, minden szükséges tanszert megkaptak a kezdéshez, és mindannyian hálájukat fejezték ki.A gyerekek arcán ott volt az elégedett mosoly, hiszen az iskolatáskák közül kiválasztották a nekik legszebbet, így a fiúk az autós, világűrt idéző, a focis táskák közül válogathattak, a kislányok pedig a pillangós, virágos mintázatú táskákat szemelték ki.

Az ajándékok átadásán 35 leendő kisdiák volt jelen, közülük 18-an a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskolába iratkoztak be, 7-7 kisgyerek kezdi meg a tanulmányait a nagybecskereki Sonja Marinković Általános Iskolában, illetve a szentmihályi kihelyezett tagozaton, Erzsébetlakon két kis elsős lesz, Lukácsfalván pedig egy kisdiáknak kezdődik meg a tanév.

-ko , K.I.

 

Forrás: Magyar Szó, 2020. augusztus 28., 08:12

https://www.magyarszo.rs/hu/4389/kozelet_oktatas/225395/El%C3%A9gedett-mosoly.htmk