Megbékéléssel a közös jövő felé | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Megbékéléssel a közös jövő felé

A Magyar Nemzeti Tanács és Teleki Júlia szervezésében megemlékezést tartottak tegnap Csúrogon a Megtépázott Krisztus szoborcsoport emlékműve előtt, ahol az 1944/45-ben kivégzett több ezer ártatlan magyar előtt tisztelegtek a jelenlévők. A megemlékezőket Teleki Júlia békeharcos köszöntötte. Kiemelte, hogy egy emberöltő telt el azon vészterhes napok óta, de még mindig nincsenek megnevezve az elkövetők, akik bünhődés nélkül élhették le életüket. Már kevés túlélő van életben, akik átélték ezeket a napokat, ők viszont csupán azt szeretnék elérni, ha békében és egyetértésben élhetnék életüket a két nép tagjai.

– Ezt a napot minden évben nehezen élem meg. Ennyi évesen is még mindig olyan érzés fog el, mintha újra és újra temetném az apámat. Azt szeretném, hogy majd az elkövetkező generációk is ugyanígy megemlékeznének ezekről az eseményekről – mondta Teleki Júlia.

A megemlékezőkhöz Vesna Stjepanović, a Csúrogi Helyi Közösség elnöke is szólt, aki a közös megemlékezések fontosságára hívta fel a figyelmet, hiszen ezáltal tudunk egy jobb jövőt építeni.

A számos előkelő megemlékező közül dr. Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete is felszólalt, aki hangsúlyozta, hogy az 1944/45-ös csúrogi vérengzések során ezen a helyen ártatlan embereket gyilkoltak meg egy téves ideológia nevében.

– A szeretteiket elvesztő hozzátartozók terhét tovább súlyosbította, hogy évtizedeken keresztül a kommunista rendszer, majd a miloševići rezsim megtiltotta az áldozatokra való megemlékezést. Emellett a csúrogi tömegsírnál elhelyezett kereszteket évről évre ledöntötték. A két ország államfői közös főhajtásának köszönhetően 2013 óta minden évben méltó módon emlékezhetünk meg az ártatlan áldozatokról – emlékeztetett Pintér Attila.

Hozzátette, hogy a két népet sokkal több közös dolog tartja össze, mint ami elválasztja, és ezért nem az ellentétekre, hanem az összekötő szálakra kell alapozni a jövőt.

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke alkalmi beszédében kiemelte, hogy 76 év elteltével is ezek a komor, őszi napok sokak számára az elmúlást és a hiányt jelképezik, ugyanakkor emlékeztetnek arra is, hogy rendezni kell a közös dolgokat.

– Az a tény, hogy ezen a napon itt állhatunk és emlékezhetünk ártatlan áldozatainkra, számos közéleti személyiség hosszú éveken át tartó kitartó munkájának és elkötelezettségének az eredménye. Szerbek és magyarok úgy emlékeznek most is az 1944/45-ös vérengzések mártírjaira, hogy nem feledkeznek meg azokról sem, akiknek köszönhetően Áder János és Tomislav Nikolić csúrogi főhajtását követően még számos ehhez hasonló eseményre került sor. Rájuk is emlékeztessen majd évtizedek múlva a most elültetett száz darab oszlopos tujafa – mondta Hajnal Jenő.

A megemlékezés további részében a részvevők a történelmi egyházak képviselőivel együtt mondtak el közös fohászt az áldozatokért, majd Elor Emina, az Újvidéki Színház színművésze Danyi Magdolna két versét adta elő. Az esemény a politikai és civil szervezetek, valamint a hozzátartozók részvételével koszorúzással és mécsesek gyújtásával fejeződött be.

Forrás: Magyar Szó, 2020. október 26.