Какав посао очекује Мађарски национални савет у 2021. години? | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Какав посао очекује Мађарски национални савет у 2021. години?

МНС ће - према плановима - следеће године располагати са 24 одсто више новца него ове године.
На почетку седнице Мађарског националног савета, једногласно је усвојен ребаланс овогодишњег буџета, према којем ће се неискоришћени новац, због епидемиолошке ситуације, користити за развој мађарског дигиталног архива у Војводини.

Након тога је, Јене Хајнал, председник МНС-а, представио план рада тог тела за следећу годину. Наредне године биће основан Мађарски центар за таленте у Војводини, а биће изграђена и три нова мађарска обданишта. Обнова неколико образовних установа широм Војводине, важних за мађарску заједницу, биће настављена, а међу плановима се налази и спашавање цркава, које су се нашле на ивици уништења.

Мађарски медији у Војводини имају улогу у очувању идентитета, због тога је важно да се медији развијају, као и да се одржи блиска сарадња са Удружењем новинара војвођанских Мађара.

План рада и буџет савета за наредну годину, за који је предвиђено да буде већи за 24 одсто у односу на ову годину, усвојени су већином гласова.

Предлог плана рада и финансијски план Фондације Панонија за 2021.годину, представио је директор Иштван Боџони. Он је рекао да је, упркос потешкоћама изазваним епидемијом коронавируса, та медијска кућа достигла врхунац перформанси и да ће се тај темпо наставити и у 2021. години. Од покретања наставе на даљину, Панон телевизија је произвела око три хиљаде школских часова. Он је додао да су због епидемиолошке ситуације готово сви културни, црквени и други јавни догађаји отказани, односно премештени у онлајн простор, као и на мале екране. Готово 90 одсто њих реализовала је РТВ Панон. Чланови Мађарског националног савета су већином гласова усвојили план рада и финансијски план Фондације Панонија за 2021. годину.

Мађарски национални савет је већином гласова одобрио план рада и финансијски план за 2021. годину Фондације Војвођанске рвачке академије, са седиштем у Кањижи, односно позоришта „Деже Костолањи" у Суботици. Савет је такође усвојио и планове рада и финансијске планове библиотека у Бачкој Тополи, Кањижи, Малом Иђошу и Ади, за следећу годину.

 

Извор: Pannon RTV, 29.12.2020