A pedagógusok digitális jártasságát fejlesztették | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

A pedagógusok digitális jártasságát fejlesztették

A Magyar Nemzeti Tanács több éve társszervezője a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar Téli Egyetemének.

Idén az esemény keretein belül a Web kettes online eszközök használata a tanórán és azon kívül címmel szerveztek online előadásokat. A képzés iránt nagy volt az érdeklődés, több mint kétszázan vettek részt rajta. A szervezők célja az volt, hogy a pedagógusok digitális térben való jártasságát fejlesszék.

Toldi Anasztázia, tanítónő elmondta, hogy az előadásoknak köszönhetően érdekesebbé és színesebbé tudja tenni a tanórákat a gyerekek számára, és nem csak az online térben.

A távoktatás nemcsak a gyermekek számára volt megterhelő, a tanároknak is komoly kihívást jelentett. Szabó Hunor, történelemtanár hasznosnak találta az öthetes képzést, mert a rengeteg online kommunikációs felület közül ki tudta választani a számára legalkalmasabbat. Tapasztalata szerint ezek után sokkal felkészültebb a digitális oktatásból.

Az öt hetes képzés ideje alatt a tanítóknak és a tanároknak is intenzíven kellett tanulniuk. Ezen belül az együttműködés is nagy hangsúlyt kapott, mivel számos olyan feladatot kaptak, amelyeket közösen kellett megoldaniuk, ezzel nemcsak a tudásukat bővíthették, hanem a szakmai kapcsolataikat is - mondta el Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke.

Az élő személyes kapcsolat elengedhetetlen a tanár és a diák között a tananyag hatékony elsajátításánál, ám fontos a tanárok számára megadni minden olyan lehetőséget, hogy olyan képzéseken vegyenek részt, ahol bővíthetik az online tudásukat. Éppen ezért az oktatási minisztérium támogatta a projektet - fejtette ki Vicsek Annamária, oktatási államtitkár.

Forrás: Pannon RTV, 2021. február 3.