Közép-bánáti körúton járt az MNT küldöttsége | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Közép-bánáti körúton járt az MNT küldöttsége

Négy közép-bánáti településre látogatott tegnap az MNT küldöttsége Hajnal Jenő elnök, és Jerasz Anikó, a Végrehajtó Bizottság elnök asszonya vezetésével, de jelen volt még Sutus Áron, a VMMSZ elnöke is.

A körút célja az volt, hogy találkozzanak az ott lakókkal, a közép-bánsági emberekkel, hogy megtekintsék a magyarság értékeit, megismerkedjenek gondjaikkal, amelyek ebben a nehéz időszakban előkerültek, és amennyire lehetséges segítséget nyújtsanak, tovább építve a partneri viszonyt a településeken működő egyesületekkel.

A közép-bánáti körút lelkiségét éppen az első helyszín határozta meg, hiszen nem véletlenül, először a töröktopolyai Mária-kegyhelyhez látogattak, amely nemcsak a bánsági embereknek fontos, hanem valamennyi magyar embernek igen jelentős helyszín, ahol a templom melletti, szabadtéri oltárt szeretnék mihamarabb kialakítani, rendezni.

A küldöttség következő állomása Torda volt, ahol a civilház felújításának a lehetőségéről tárgyaltak, megtekintették a művelődési ház színháztermének a megújított részét, és a templomban is betértek, valamint olyan iskolai fejlesztésekről is beszéltek, amelyek a 21. századi elvárásoknak megfelel, itt mindenekelőtt a diákok tornatermének a kialakításáról esett szó, felvetődött a panel-tornaterem lehetősége, remélhetőleg az MNT és a begaszentgyörgyi önkormányzat közösen meg tudja valósítani ezt a tervet.

Tordáról Tamásfalvára vezetett a küldöttség útja, ahol lelkes és elkötelezett emberekkel találkoztak, akik nagyon rendben tartják a székházukat, a templomukkal is törődnek, hiszen állandóan csinosítgatják, azt szeretnék, ha a templom harangjait újraöntenék. Azon fáradoznak még a tamásfalviak, hogy a templom előtti trafóállomást, amely csak csúfítja a központot, áthelyezzék máshová. Nemrég vásárolt egy tájházat a Széchenyi István MME, és a látogatók arról bizonyosodhattak meg, hogy lelkesedésből, tenni akarásból nincs hiány ezen a kis településen. Mivel az MNT célja, hogy minden kis településen a magyar kis "sarkokat" kell kialakítani, így Tamásfalván a művelődési egyesületben látják ezt, mielőbb szeretnének olyan támogatást biztosítani, hogy kialakítsanak egy mellékhelyiséget, vizes gócot, konyhát, az ablakcserét is megoldanák, hogy valóban a 21. század legkorszerűbb elvárásainak tudjanak eleget tenni.

Tamásfalva után Magyarittabére látogattak, először az óvodában jártak, ahol anyaországi támogatásnak köszönhetően az épület külső homlokzata újult meg, de belső felújítások is lesznek, és abban bíznak, hogy egy óvodai csoport termének teljes berendezését tudják támogatni. A művelődési otthon szépsége, tisztasága, megújultsága elámította a küldöttség tagjait, a magyarországi kormány támogatásával az MNT a fűtést tudta megvalósítani, és most kezdődött el a színpad felújítása is Magyarittabén.

Az ilyen jellegű látogatások sorozata folytatódik, az MNT és a VMMSZ küldöttsége szeretné bejárni az észak-bánáti településeket is, azt követően pedig a szórványközpontokban szervezik meg a találkozásokat, hogy a szórványban élő közösségeket még szervezettebbé tegyék, és mindenben, amiben hiányt éreznek, segíteni próbálják azokat az egyesületeket, embereket, legyen az jó szándék, ötlet, vagy pályázatírói, vagy akár más támogatási lehetőség, amely a helyieknek az erejét, öntudatát erősíti, fejleszti, és arra ösztönzi őket, és fiataljaikat, hogy szülőföldjükön keressék a boldogulásukat.

Kónya-Kovács Otília

Forrás: Vajdaság Ma, 2021. június 2.