Megbocsátással és reménnyel tekintve a jövő felé | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Megbocsátással és reménnyel tekintve a jövő felé

Megemlékeztek az 1944/45-ben kivégzett ártatlan délvidéki magyar áldozatokról a Megtépázott Krisztus szoborcsoportnál Csúrogon

A Magyar Nemzeti Tanács és Teleki Júlia szervezésében kegyeletes megemlékezést tartottak ma Csúrogon a Megtépázott Krisztus szoborcsoport emlékműve előtt, ahol az 1944/45-ben kivégzett több ezer ártatlan délvidéki magyar előtt tisztelegtek a jelenlévők. Az eseményt jelenlétével megtisztelte többek között dr. Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete, Csallóközi Eszter, Magyarország szabadkai főkonzulátusának főkonzulja, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Kovács Elvira, a szerbiai képviselőház alelnöke, Radovan Čolić, Zsablya polgármestere, mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, valamint a történelmi egyházak képviselői is. A megemlékezőket Teleki Júlia békeharcos és a meghurcoltatások egyik túlélője köszöntötte. Elmondása szerint hetvenhét évvel ezelőtt ezeken a vidékeken a gyűlölet ölt és gyilkolt.


Ótos András felvétele

– Az életben maradottakat kisemmizték és gyűjtőtáborokba hurcolták. Ezekről a történésekről nem lehet nyugodtan beszélni és nem is szabad elfelejteni. A csúrogi, a zsablyai és a mozsori (Mošorin) magyarságot is kollektívan háborús bűnösökké nyilvánították. A két testvérem és édesanyám már nem élhették meg a rehabilitációt, ezt pedig magamnak sem tudom megbocsátani, hogy miért nem tudtam korábban elintézni, hogy ne keljen háborús bűnösökként meghalniuk – mondta Teleki Júlia.

Kiemelte, hogy az iskolákban is nagyobb hangsúlyt kell fektetni az 1944/45-ös eseményekre és akár a Megtépázott Krisztus szoborcsoportnál egy rendkívüli történelemórát is lehetne tartani a diákoknak. Véleménye szerint, amíg az oktatásban nem ismertetik meg a tanulókkal ezeket az eseményeket, addig nem lesz tartós megbékélés a két nép között.


Dr. Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete (Fotó: Ótos András)

Dr. Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete ünnepi beszédében elmondta, hogy ezen az emléknapon olyan ártatlan áldozatokra emlékezünk, akiknek gyilkosaik szemében egyetlen bűnük csak annyi volt, hogy magyarok voltak.

– Ez az eszmerendszer II. János Pál pápa szavaival élve csak arra volt képes, hogy megalázza és lealacsonyítsa az embert. A kommunista hatalom évtizedeken keresztül nem engedte a megemlékezést, de a magyar–szerb megbékélési folyamatnak köszönhetően 2013 óta méltó körülmények között emlékezhetünk a Sajkásvidék meggyilkolt magyar lakosságára – mondta Pintér.

Hozzátette, hogy a magyar–szerb kapcsolatok az elmúlt tíz évben korábban soha nem tapasztalt módon fejlődtek és napjainkban ezt már természetesnek vesszük, viszont mindez eléréséhez hihetetlen erőfeszítések és bátorság kellett.


Ótos András felvétele

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének elmondása szerint megemlékezni továbbra is reménykedéssel és méltósággal lehet.

– Kilenc évvel ezelőtt az újonnan megválasztott szerb köztársasági elnök, Tomislav Nikolić első külföldi útjára Budapestre látogatott. Ekkor azon tanakodtunk, hogy az alig megkezdett megbékélési folyamat milyen irányt fog venni, ezért igyekeztünk minden akadályt elhárítani. Az erőfeszítéseinknek köszönhetően azonban a folyamat olyan gyors ütemben haladt előre, hogy mintegy fél évvel később már bekövetkezett az a két nap, amely szimbolikusan a megbékélés csúcsát jelentette – mondta Pásztor.

Hozzátette: nemcsak ezekben az őszi napokban, hanem egész évben Csúrog idevonzza mindazokat, akik fel akarják tárni a közös múltat.

Hangsúlyozta, azoknak a fiataloknak a szerepét és nagy létszámát is, akik részt vesznek a megemlékezéseken és tevékeny részt vállalnak benne, mindez reménységet ad a jövőre nézve.


Ótos András felvétele

Mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzet Tanács elnöke kiemelte, hogy soha ennyi fiatal és megemlékező nem vett részt ezen a megemlékezésen.

– Az emléket őrizni kell, az örökséget és a terhet magunkkal kell vinni, viszont ha nehéz is, meg kell tudnunk bocsátani. Ezáltal lehetőséget adunk arra, hogy közösen másképpen gondolkodjunk és másképpen lássuk a világot. Úgy gondolom, hogy ez a csúrogi emlékmű valójában erről is szól – hangsúlyozta Hajnal Jenő.

Az emlékezés során a jelenlévők közös imádságot mondtak a történelmi egyházak képviselőinek vezetésével, majd elhelyezték a kegyelet virágait, illetve mécseseket is gyújtottak az emlékhely előtt. Az eseményt Hajvert Ákos, Radnóti-díjas versmondó és az óbecsei Schola Cantorum énekkar tagjai tették emelkedettebbé.

Szerző: F.D.

Forrás: Magyar Szó, 2021. október 31.