Itthon szeretnék tanulni! | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Itthon szeretnék tanulni!

Az MNT tanulmányútján az újvidéki és a szabadkai továbbtanulási lehetőségeket ismerhették meg a magyar középiskolások

Öt autóbusznyi diák érkezett a Magyar Nemzeti Tanács jóvoltából szombaton az újvidéki egyetemi városba. Hatalmas volt az érdeklődés az idei tanulmányút iránt, amelyen a vajdasági magyar középiskolások megismerhették a hazai felsőoktatási továbbtanulási lehetőségeket – hangsúlyozta Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) Végrehajtó Bizottságának elnöke. Az Újvidéki Egyetem Technológiai Karán több mint 200 haramadikost fogadtak, akik Vajdaság 19 középiskolájából érkeztek. A szabadkai Műszaki Szakfőiskolán ugyanekkor 45 diák érdeklődött az észak-bácskai továbbtanulási lehetőségek iránt.

– A nagy érdeklődés annak is betudható, hogy a koronavírus-járvány miatt két év kihagyás után tudtuk idén megszervezni újra a tanulmányutat. A harmadikos diákok most ismerkednek meg a Magyar Nemzeti Tanács komplex ösztöndíjprogramjával: a tanulmányút az első találkozásunk, ezt követi a felvételi felkészítő program, a szerb nyelvi tanfolyamunk, illetve a sikeres felvételit követően az MNT ösztöndíjai is várják azokat, akik az itthoni továbbtanulás mellett döntöttek. Újvidéken emellett az Európa Kollégiumban tudnak bennlakást igényelni – sorolta azokat a lehetőségeket Jerasz Anikó, amelyek a vajdasági magyar diákoknak idehaza biztosítják a továbbtanulás lehetőségét. Hozzátette: a karok nyitottak voltak a program iránt, és szívesen fogadták a középiskolásokat.

A tanulmányút megtartásában 30 egyetemi tanár vett részt 14 karról. Újvidéken a diákokat a Technológiai Kar amfiteátrumában fogadták, ahol Stojšić Milosavljević Anasztázia, a Tartományi Felsőoktatási és Tudományos Kutatási Titkárság segédtitkára is tiszteletét tette, aki az Orvostudományi Egyetem tanáraként is üdvözölte a gyerekeket. Beszédében hangsúlyozta, hogy a tartományi titkárság az egyetemi felvételi vizsgán is támogatja a tanulókat azzal, hogy igényeik szerint a kérdéssort magyar nyelvre fordítja.

A segédtitkárt követően dr. Halupka-Rešetar Szabina rektor-helyettes köszöntötte az egybegyűlteket.

– Az MNT programja alkalmat nyújt a diákoknak arra, hogy megismerkedjenek Közép-Európa egyik legnagyobb és legfontosabb oktatási és kutatási központjával. Az Újvidéki Egyetemen több mint 50 ezer hallgató és 5 ezer alkalmazott tevékenykedik. A több mint 360 akkreditált alap-, mester- és felsőfokú, illetve doktori képzés lehetőséget biztosít a minőségi felsőoktatási képzés megszerzéséhez – mondta a rektor-helyettes.

[Több mint 200 középiskolás érkezett az Újvidéki Egyetem Technológiai Karára (Fotó: Tóth D. Lívia felvétele)]
Több mint 200 középiskolás érkezett az Újvidéki Egyetem Technológiai Karára (Fotó: Tóth D. Lívia felvétele)

Házigazdaként dr. Sörös Zita, a Technológiai Kar dékánhelyettese köszöntötte az egybegyűlteket. A diákokhoz fordulva kiemelte, hogy az újvidéki karokon a tanárok megértőek, és számos példa bizonyítja, hogy azok is érvényesülni tudtak a tartományi székvárosban, akik a tanulmányaik előtt egyáltalán nem beszélték a szerb nyelvet.

A középiskolások már a tanulmányútra való bejelentkezéskor jelezték, hogy mely szakok iránt érdeklődnek, így az egyetemi tanárokkal és az MNT demonstrátoraival tíz kart látogattak meg: a jogtudományi, a technológiai, a mezőgazdasági, a közgazdasági, a bölcsészettudományi, a természettudományi-matematikai és a testnevelési kart, illetve a műszaki tudományok karát az egyetemi város keretében járták be a csoportok. A Művészeti Akadémia péterváradi épületébe és az Orvostudományi Karra pedig külön buszokkal utaztak az érdeklődők. Az öt karon a szombati nap folyamán nyílt napot is tartottak, ami a középiskolások számára még élvezetesebbé és hasznosabbá tette a látogatást.

Lázár Mónika ahhoz a csapathoz csatlakozott, amelyik az Orvostudományi Karra utazott. A nagybecskereki egészségügyi középiskola után ugyanis itt tervezi folytatni a tanulmányait.

– Kívülről már láttam az épületet, de bent még sohasem. Nagy élmény számomra. A nap folyamán szeretném megérdeklődni, hogy milyen szakok nyílnak és mire számíthatok, amikor befejezem a negyedik osztályt. Szívesen venném azt is, ha megemlítenék a problémákat is, amelyek felmerülhetnek és figyelmeztetnének az esetleges buktatókra.

 A nagybecskereki diákok mellett Szabadkáról, Zomborból, Csókáról, Zentáról és Adáról is érkeztek középiskolások. A topolyai Mezőgazdasági Iskola és Diákotthon tíz tanulóját Nagy Ágota vezette el Újvidékre. A pedagógus szerint nagyon jól szervezett tanulmányúton vehettek részt a tanulók, akik számára fontos, hogy minél több részletet tudjanak meg a továbbtanulásukkal kapcsolatban.

 Hasonló elvárásokkal érkezett Újvidékre a törökkanizsai Csorba Anna is, aki a jogtudományok iránt érdeklődik.

– Jelenleg Zentán tanulok, közgazdasági szakon. Van jogi tantárgyunk is, és nagyon megtetszett. Eldöntöttem, hogy ezt szeretném továbbtanulni. Így begyűjtöttem azokat az információkat, amelyekkel el tudok indulni ezen az úton. A nagyvárosi életről ugyan még nincs elképzelésem, de mindenképp az Európa Kollégiumban szeretnék bennlakásra pályázni.

A középiskolásoknak szombaton lehetőségük volt meglátogatni az Európa Kollégiumot is. A tanulmányút megvalósítását a Magyar Kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap támogatta.

Tóth D. Lívia

Forrás: Magyar Szó, 2022. május 18.