Katarzis gyermeknek, felnőttnek | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Katarzis gyermeknek, felnőttnek

Bácskossuthfalván startolt az ez évi Ringató program

Bácskossuthfalván, az Ady Endre Művelődési Központ székházában szervezték meg a vajdasági kisgyermekes családok körében is nagy népszerűségnek örvendő, 2021 ősze óta Magyar Örökség díjas Ringató foglalkozások évadnyitó találkozóját, amelyet megtisztelt jelenlétével Gróh Ilona, a három évtizeddel ezelőtt született módszer megálmodója, és munkatársai, illetve a vajdasági foglalkozások vezetői, támogatói is jelen voltak.

De Negri Ibolya az MNT nevében köszönti a Ringató foglalkozás zászlóvivőit (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

De Negri Ibolya az MNT nevében köszönti a Ringató foglalkozás zászlóvivőit (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

Vajdaságban öt foglalkozásvezető az idén már 29 helyszínen tart zenés, énekes, hangszeres játékokat a tömbben és a szórványban a 0–3 éves korosztály és szüleik számára a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával.

Mielőtt a kisgyermekek és szüleik megérkeztek volna, De Negri Ibolya, az MNT Végrehajtó Bizottságának a tagja köszöntötte a program képviselőit, háláját fejezte ki mindazoknak, akik fáradoznak a kicsinyek és rajtuk keresztül a családok, kisközösségek zenei neveléséért, fejlesztéséért.

– Vajdaságban öten végezték el azt a képzést, amely feljogosította őket, hogy vezessék a foglalkozásokat. Ez a csodálatos program nemcsak a jövő nemzedékének a nevelését szolgálja, hanem a teljes közösségünk összekovácsolásának a záloga is, hiszen a programok vezetőit rendszeresen hívják közösségi találkozókra. Nagy örömmel tapasztaltuk a korábbi időszakban, hogy az eredetileg meghirdetett helyszíneken kívül időközben több település is jelezte felénk, hogy szeretnék, ha a lakhelyükön is lenne Ringató a kicsinyek részére. Így ezt a Magyar Nemzeti Tanács igyekezett figyelembe venni, és művelődési házakban vagy más közösségi terekben helyet találva meghonosítani a heti, kétheti rendszerességgel megszervezett összejöveteleket – mondta De Negri Ibolya, aki örömét fejezte ki, hogy a Ringató program töretlen népszerűségnek örvend Vajdaság-szerte, a gyermekek élvezik a foglalkozásokat szüleikkel, nagyszüleikkel együtt.

A bácskossuthfalvi foglalkozás résztvevői Hardi Klemm Katalin vezetésével, háttérben a Ringató foglalkozások vajdasági és magyarországi zászlóvivői (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

A bácskossuthfalvi foglalkozás résztvevői Hardi Klemm Katalin vezetésével, háttérben a Ringató foglalkozások vajdasági és magyarországi zászlóvivői (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

 

Gróh Ilona elárulta, hogy a foglalkozás alapja 1991-ben Szekszárdon indult el útjára, ahol énektanárként összejött az anyukákkal, kisgyermekekkel azzal a szándékkal, hogy magyar népdalokat, mondókákat, ölbéli dalocskákat, simogatókat, mondókákat tanuljanak, közben énekeljenek, muzsikáljanak. Hatalmas hálával tölti el, hogy az egykor szórakozásnak indult kezdeményezés mára ilyen széles körű művelődési-fejlesztési programmá, illetve a határon túli régióban nemzeti identitásunk megtartásának egyik zálogává vált Kárpát-medence-szerte.

– Természetesen három évtizeddel ezelőtt még csak nem is sejtettem, hogy ilyen széles körű pályát jár majd be a Ringató foglalkozás, szeretettel tettem a dolgom, és nagyon fontosnak éreztem tanulmányaim alapján, illetve Kodály Zoltán intelmeinek köszönhetően is a kisgyermekek minél korábbi zenei nevelését. Meghatottsággal szembesülök azzal is, hogy a Kárpát-medence határon túli részeiben egyik közösségmegtartó tényező a Ringató foglalkozás, hiszen nyelvünkkel, kultúránkkal tartjuk meg a magyarságunkat is, és alakul ki a legkisebb gyermekben is a kulturális identitás. Ettől függetlenül mindenekelőtt az érzelmi fejlődést befolyásolják, fejlesztik a Ringató foglalkozások. Nem célunk a direkt fejlesztés, csak inkább körbevesszük a legérzékenyebb, legfogékonyabb korosztályt kellemes ingerekkel, és a fejlődés megtörténik a nélkül is, hogy bármit is gyakoroltatnánk velük. Hiszen észrevétlenül fejlődik a gondolkodás, az összpontosítás, a figyelem – tette hozzá Gróh Ilona, aki arra is kitért, hogy folyamatosan szaporodik a létszáma a foglalkozások vezetőinek, egyre több tanítványa van. Jelenleg 155 kolléganőt tart nyilván, akik terjesztik ezt a módszert szerte a Kárpát-medencében, sőt még azon túl is, mintegy 400 települést bevonva a programba.

Kazinczy Paszterkó Diana felvétele

Kazinczy Paszterkó Diana felvétele

 

Gróh Ilona háláját fejezte ki végül valamennyi kolléganőjének és a Magyar Nemzeti Tanácsnak, hogy segítik és terjesztik a Ringató módszert ezen a vidéken is. Hogy mekkora jelentőségük van a magyar identitás megtartásában és népszerűsítésében a Ringató foglalkozásoknak, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy Újvidéken és Temerinben több szülő is a magyar nyelvű bölcsődei-óvodai oktatást választotta a Ringató foglalkozásokat megismerve és megszeretve – nyilatkozta Hanák Rigó Ildikó.

– Négy évvel ezelőtt volt alkalmam elsajátítani a módszert, és ugyan a járványhelyzet kicsit visszafogta a lendületet, de azelőtt és azután is töretlennek bizonyult, különösen azóta, hogy három éve a Magyar Nemzeti Tanács is felkarolta a programot. Hatalmas jelentőségű az, hogy már az egészen kis gyermekeknek magyar nyelven énekelünk, népdalokat hallanak, ezt bizonyítja az a temerini és újvidéki statisztika is, hogy több gyermeket is magyar tannyelvű bölcsődei-óvodai csoportba íratnak, és a későbbi iskoláztatásukra is kihatással lesz. Meggyőződésem, hogy ez a Ringatónak köszönhető. Tudok olyan példát is mondani, hogy vegyes házasságba született kisgyermekek magyarul nem tudó szülője is elkíséri a foglalkozásokra a csemetét, természetesen a szülő nem tud megszólalni, de a gyermek érti-érzi, illetve élvezi a foglalkozások ritmusát, és a szülők is szembesülnek ezzel – tette hozzá Hanák Rigó Ildikó.

Szerző: K.P.D.

Forrás: Magyar Szó, 2022. szeptember 23.