Jelenlegi összetételében még egy alkalommal ülésezik az MNT | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Jelenlegi összetételében még egy alkalommal ülésezik az MNT

Az utolsó előtti ülésen a Magyar Nemzeti Tanács képviselői 31 napirendi pontot vitattak meg, amelyeket el is fogadtak.

Az ülés elején Hajnal Jelnő beszélt a népszámlálásról és a nemzeti tanácsi választások fontosságáról. A Pannónia Alapítvány 2023. évi munka- és pénzügyi tervének jóváhagyása is terítéken volt. Az MNT ebben az összetételében várhatóan még egyszer ülésezik a nemzeti tanácsi választások előtt.

Az elmúlt években a Pannon RTV egy komoly projektek megvalósítására képes intézménnyé nőtte ki magát - mondta az ülésen Bodzsoni István. A Pannónia Alapítvány ügyvezetője kiemelte, hogy a további munkát illetően a gazdasági válságot is figyelembe véve három forgatókönyv is készült a pénzügyekkel kapcsolatban. Ezek az optimális, a közepes és a minimális. A cél azonban továbbra is az, hogy a Pannon RTV a jövőben is a vajdasági magyar közösség legfontosabb és legnagyobb médiaintézménye legyen. „Ebben a pillanatban a fiókomban, a fiókunkban három terv létezik. Az egyik az optimális, a másik a közepes, amely a feltételek részleges fenntarthatóságával számol, és egy harmadik, minimalizált terv, amely csak arra koncentrál, hogy túléljük ezt az egy-két évet. Külön el szeretném mondani, hogy ennek az épületnek, az intézménynek minden négyzetcentiméterében rengeteg munka van belefektetve, elképzelhetetlen, hogy mennyi.”

A témák között szerepelt még az MNT 2022. évi költségvetésének módosítása, valamint több intézmény munka- és pénzügyi tervének jóváhagyása.Jövőre is számos programmal szeretne készülni az érdeklődőknek a magyarkanizsai József Attila Könyvtár - mondta Bús Csaba. Az intézmény igazgatója hozzátette, a könyvtár állományának vonalkódokkal való ellátása és az épület külső festése lenne jövőre a két legkiemelkedőbb projekt. „Szeretném megköszönni az MNT-nek az elmúlt évek támogatását, illetve elnök úrnak külön az odafigyelést, az odafordulást, hiszen jól tudjuk, hogy Hajnal elnök úrnak a könyvtárak mindig a szívügye volt.”

Az MNT elnöke a november 13-ai magyar nemzeti tanácsi választások kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy már csak a jövő héten lehet feliratkozni a külön választói névjegyzékbe. „Nagyon fontos, hogy már nem sok időnk van. A jövő hétvégén lejár a határidő, hogy azok a fiatalok, akik a nemzeti tanácsi kisebbségi névjegyzékre nem jelentkeztek fel, azok ezt megtegyék. Tapasztaltam, hogy nagyon gyorsan, ha ez a helyi önkormányzatban történik, az ember beadja a kérelmet, másnap már végzést is kap róla, és már adatbázisba került. Vagy előfordulhatott, hogy névváltoztatás, férjhezmenetel, vagy egyéb okok miatt, lakcímcseréből adódóan érdemes a helyi önkormányzatban leellenőrizni, hiszen azután már, a jövő hét után nagyon nehézkes procedúra.”

A témák között szerepelt még az MNT 2022. évi költségvetésének módosítása, valamint több intézmény munka- és pénzügyi tervének jóváhagyása. Emellett oktatási intézmények igazgatóválasztásáról is döntöttek a tanácstagok.

Forrás: 2022. október 21., Pannon RTV