Értékálló, értékmegtartó és értékteremtő | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Értékálló, értékmegtartó és értékteremtő

Rigó Pál Zsófia, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke és Kabók Erika, az MNT Végrehajtó Bizottságának tájékoztatással megbízott tagja tegnap ellátogatott napilapunk székházába. – Felismertük, hogy az újvidéki magyarságnak egy olyan intézményre van szüksége, amely erősíti az identitástudatot, és segít abban, hogy magyarok maradhassunk – mondta egyebek között Kabók Erika.

A vendégek több téma érintésével, egyebek között a Magyar Nemzeti Tanács idei költségvetéséről beszélgettek Erdődi Edvinával, a Magyar Szó Lapkiadó Kft. megbízott igazgatójával, Varjú Márta főszerkesztővel, Máriás Endre főszerkesztő-helyettessel, Mókus Gábor nyomdáért felelős segédigazgatóval, Galambos Tibor beruházásokkal és általános ügyekkel megbízott segédigazgatóval, valamint Krezić Anikó pénzügyi segédigazgatóval.

–  Az elmúlt 10 év nagyobb eredményei között van a szabadkai Vackor óvoda, az újvidéki Európa Kollégium, valamint a VM4K létrejötte. Közösségünk szerzett joga, hogy saját napilapunk van. A médiaszektor legnagyobb beruházása most a nyomda átköltöztetése, és a meglévő helyiségek új tartalommal való feltöltése. Ezáltal egy igazi, magyar intézmény jön majd létre. Mindez az MNT és a Magyar Szó együttműködésével, valamint a VMSZ támogatásával valósulhat meg – mondta Kabók Erika.

– Elégedett vagyok a csapatommal, büszke vagyok az itt dolgozókra. Az összefogás eredményeként, a közösség szolgálatáért egy magyar, iskoláskor előtti intézmény jön majd létre a székházunkban. Emellett egy sajtó- és nyomdamúzeum, egy konferenciaterem, valamint egy irodalmi kávéház létrehozásán dolgozunk. Mindezek értékálló, értékmegtartó és értékteremtő minőséggel ruházzák fel az intézményt. Bízom abban, hogy a közeljövőben nemcsak az épületen történt változtatásokat látjuk majd, hanem gyerekkacajt fogunk hallani a Magyar Szó székházában – adott hangot reményének Erdődi Edvina, a Magyar Szó Lapkiadó Kft. megbízott igazgatója.

Kabók Erika, Rigó Pál Zsófia és Varjú Márta (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

Kabók Erika, Rigó Pál Zsófia és Varjú Márta (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

A megbeszélésen az olvasótábor utánpótlásának, nevelésének fontosságáról is szó volt, ennek a folyamatnak eszközei közé tartozik a Mézeskalács és a Jó Pajtás gyermeklapok népszerűsítése.

– Minden vajdasági magyar kisdiákhoz el kellene juttatni a nekik szóló újságainkat. Elődeink 78 évvel ezelőtt hozták létre a Magyar Szót, azóta már igazi branddé nőtte ki magát. Az újságon az áll, hogy „A vajdasági magyarság napilapja”. Ebben a szellemben dolgozunk. A küldetésünknek tartjuk azt, hogy olyan sorozatokat indítsunk, amelyek aktuálisak és ránk vonatkoznak – emelte ki Varjú Márta főszerkesztő.

A megbeszélésen szó volt az újságíró-nevelésről, a mentorprogram újraindításáról, valamint a digitalizációról is. Emellett a Jó Pajtás, a Mézeskalács, a Képes Ifjúság és a Magyar Szó, valamint a Nyomda online felületen való megjelenésének fontosságáról is beszélgettek.

– Mindent megteszünk azért, hogy fel tudjuk venni a versenyt ezen a területen is. Ehhez elengedhetetlen a gyorsaság, ami viszont nem mehet a színvonal kárára. Nem szabad elfelejtenünk, hogy egy nagy múlttal rendelkező intézményről van szó, amely hatalmas szellemi tőkével rendelkezik – mondta Máriás Endre főszerkesztő-helyettes.

 – A lánc minden karikája nagyon fontos. A láncszemek erősítéséhez kommunikációra van szükség, valamint arra, hogy minden egyes lépést figyelemmel kísérjünk. Jelenleg a legfontosabb feladatunk a nyomda költöztetési folyamatának lebonyolítása, majd a megüresedett helyiségek új tartalommal való feltöltése. Eközben figyelnünk kell arra, hogy egy pillanatig se akadjon meg a munka. Ezen dolgoztunk az elmúlt időszakban, és már csak kevés hiányzik ahhoz, hogy megvalósítsuk a terveinket – mondta Galambos Tibor beruházásokkal és általános ügyekkel megbízott segédigazgató.

A megbeszélésen annak lehetőségéről is szó volt, hogy a jövőben a Forum Nyomda nyomtathatja a magyar nyelvű tankönyveket. Mókus Gábor, a nyomdáért felelős segédigazgató elmondta, hogy 2022-ben több mint 1,5 millió ívet nyomtak ki, és 1100 tonna papírt, valamint 14 tonna nyomdafestéket és 42 ezer ofszetlemezt használtak el.

– Több mint 32 ezer könyv hagyta el nyomdánkat tavaly. Ezt az eredményt többek között a Forum Könyvkiadóval felújított együttműködésnek köszönhetjük. A bélyegosztályunk továbbra is egyik büszkeségünk, mivel Szerbiában rajtunk kívül a belgrádi pénzverde is jogosult postabélyegek nyomtatására, a szerbiai posta mégis kizárólag a mi nyomdánkkal működik együtt ezen a téren – tette hozzá.

– A szerkesztőségben jelenleg 88-an dolgoznak, emellett 100 külső munkatársunk van, a Magyar Szó Lapkiadó Kft. összes foglalkoztatottjának száma 191. Büszkék vagyunk arra, hogy tavaly 9 új dolgozót tudtunk felvenni munkaviszonyba, közülük négyet az Első fizetésem elnevezésű program keretében – mondta Krezić Anikó, pénzügyi segédigazgató.

Nyitókép: Beszélgetés a szerkesztőségben (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

Szerző: A. Vé

Forrás: Magyar Szó, 2023. 01. 13.