Újabb alakuló ülések | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Újabb alakuló ülések

Megtartotta első és egyben alakuló ülését a Magyar Nemzeti Tanács Tájékoztatási Bizottsága, valamint Hivatalos Nyelv- és Íráshasználati Bizottsága. Előbbi alelnökének Lajkó Anett újságírót és a Pannon RTV munkatársát, utóbbi alelnökének pedig Tóth Szalai Erika jogászt és Szabadka Város Polgári Jogvédőjét választotta meg a tagság. Egy héttel korábban a nemzeti tanács oktatási és kulturális bizottságai tartották meg alakuló üléseiket.

A Tájékoztatási Bizottság első ülésén Rigó Pál Zsófia, az MNT alelnöke, valamint Sárközi István, a Végrehajtó Bizottság elnöke és Kabók Erika, a VB tájékoztatással megbízott tagja is részt vett. Miután a bizottság tagjai megválasztották az alelnököt, Kabók Erika a 2023–2028-as időszakra szóló tájékoztatási stratégia tervezetéről számolt be. A dokumentumot a tervek szerint az idén nyáron tűzheti napirendre az MNT, ezt megelőzően közvitát szerveznek, a tervek szerint több vajdasági településen. Egyik személyes ambíciója az, hogy erősödjön az újságírók önbecsülése, továbbá az újságírói hivatás presztízse, de az is, hogy láthatóvá tegyék az újságíró-társadalmat – jegyezte meg felszólalásának bevezetőjében Kabók Erika. A tájékoztatási stratégiával – ennek tervezete már elkészült, 81 oldalas dokumentumról van szó – kapcsolatban elmondta, hogy egyik kiemelt prioritása a szakmai képzés. A médiaházakba gyakran képzetlen fiatalok érkeznek, míg a szerkesztőségekben annyira kevés a munkatárs, hogy egyre ritkábban valósul meg eredményesen a házon belüli mentorálás – hangzott el a folytatásban, mint ahogyan az is, hogy az újságíróknak élen kell járniuk az anyanyelv tekintetében, vagyis a nyelvművelés ugyanannyira fontos, mint a zsurnalisztikai képzés. Kabók Erika ugyancsak fontosnak tartja azt is, hogy az újságírók elsajátítsák például a jogi vagy a politikai szakterminológiát. A Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének szervezésében, eminens előadók közreműködésével, újságíró-iskolát tervez a stratégia, továbbá szakmai konferenciákat, mentorprogramot, valamint infrastruktúrafejlesztést, de a sajtóanyag archiválása kérdésének a megoldását, valamint az anyanyelvű tájékoztatásnak a szórványban való erősítését is fontos témaként kezeli. Az etikai kódex kidolgozása, valamint adott esetben az etikai bizottság felállítása ugyancsak a tervek között szerepel.

Kozma Lívia, a Tájékoztatási Bizottság elnöke a sajtónak nyilatkozva abbéli örömének adott hangot, hogy a testületben Vajdaság egész területéről képviselteti magát a szakma. Az elnök hiszi, hogy a testület tevékenysége eredményes lesz, a bizottság első feladata a tájékoztatási stratégia elkészítésében való részvétel. A készülő dokumentum számos szempontra kitér, ám talán az az egyik legfontosabb igény, hogy erősödjön az újságírói szakma megbecsülése, egyebek mellett a jelenlegihez képest jobb bérezés, valamint a szakmai képzés révén – emelte ki Kozma Lívia, aki mindezt különösen fontosnak tartja a szórvány vonatkozásában.

Az MNT egyéb bizottságaihoz képest az MNT Hivatalos Nyelv- és Íráshasználati Bizottsága abban a szerencsés helyzetben van, hogy kész stratégia várta, ám ez nem jelenti azt, hogy nem lennének feladatai – hangsúlyozta a bizottság alakuló ülésén Lakatos Adrián elnök. Mint hozzátette, a bizottság az említett stratégia céljainak megvalósítására és a programok végrehajtására összpontosít. Az elnök a stratégiai célok közül egyebek mellett a következőket emelte ki: a magyar nyelv hosszú távú fennmaradását Vajdaságban; a magyar nyelv fenntartását az összes használati funkcionális területen; a vajdasági magyar közösség az anyanyelv- és hivatalos nyelvhasználat iránti viszonyulásának javítását; a Vajdasági Magyar Nyelvi Iroda működtetését és fejlesztését, valamint a jogsértések orvoslását hatékonyabbá tevő Zsebtükör alkalmazásának bevezetését.

Ezen az alakuló ülésen Rigó Pál Zsófia mellett Tóth Ramóna, a VB nyelvhasználattal megbízott tagja is részt vett. Szavai szerint érdemes lenne mindenekelőtt a szórványban jellemző nyelvvesztés megállítására összpontosítani. Mint arra rámutatott, elsősorban a fiatal szülőkben és a gyermekekben kell erősíteni az anyanyelv szeretetét, mivel ezt később továbbadhatják. Azt tapasztalja, hogy a szórványban a magyar polgárok kevésbé élnek nyelvi jogaikkal, mint kellene vagy mint lehetne – jegyezte meg Tóth Ramóna.

Nyitókép: A Tájékoztatási Bizottság fontosnak tartja az újságírói szakma megbecsülésének erősítését (Molnár Edvárd felvétele)

Szerző: P.E. 

Forrás: Magyar Szó, 2023. január 23.