Útravaló - Akkreditált továbbképzés óvodapedagógusoknak Óbecsén | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Útravaló - Akkreditált továbbképzés óvodapedagógusoknak Óbecsén

Az elsőt Zentán tartották, ma délután pedig Óbecsén elkezdődött a második továbbképzés Népzene és népi hangszerek az oktatásban címmel.

Pannon RTV/Lukács Attila

Az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör épületében megszervezett kétnapos továbbképzésen Vajdaság több településéről 23 óvónő vesz részt. A népzenének és a hangszereknek az oktatásba való bevonásáról erdélyi, magyarországi és vajdasági szakemberek tartanak előadást.

Cseszák Balázs, kulturális szervező, Hagyományok Háza Hálózat Vajdaság: „A célunk ezzel a képzéssel, hogy az óvónőknek gyakorlati tudást adjunk, illetve ötleteket, módszertant a kezükbe, hogy hogy tudják bevinni a komplex foglalkozásokat, a népművészeti elemeket a projekt-munkájukba. Illetve, hogy egy-egy napi rutint, hogy tudnak megbontani egy gyerekjátékkal, gyerekdallal, hangszerrel, illetve valami kézműves foglalkozással.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A megnyitón Sárközi István, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke elmondta, hogy készül az MNT oktatási stratégiája.

„Abból a szempontból emelném ki ennek a képzésnek a fontosságát, hogy a magyar népi elemek, úgy a tánc, úgy az ének, úgy a hangszeres kultúra beemelődhet az oktatásba. Itt átfedés van az oktatás és a kultúra között. Ez egy nagyon hasznos dolog lehet.”

Pannon RTV/Lukács Attila

Fontos, hogy a gyerekek minél fiatalabb korukban megismerjék a népdalokat, a néptáncot, a hagyományaikat. Abból a későbbi iskoláztatásuk és életük folyamán csak hasznuk lehet.

Horváth Éva, óvodapedagógus: „Nagy szükség van ilyen továbbképzésekre, hogy az összes óvodapedagógus megismerkedhessen a népi hangszerekkel, a népdalokkal, a néptánccal, játékokkal. Mert mindegy, hogy óvodában dolgozik a kolléganő, az óvodapedagógus, vagy bölcsődében, tehát soha nem lehet elég korán elkezdeni.”

Az Útravaló óvodapedagógus továbbképzés harmadik részét tavaszra tervezik megtartani, a témája pedig a kézműves mesterségek lesznek.

Forrás: Pannon RTV, 2023. január 27.