Közösséget kovácsolni a magyar joghallgatókból | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Közösséget kovácsolni a magyar joghallgatókból

A vajdasági jogászösztöndíj-program az MNT felsőoktatási támogatási rendszerének része, az idén már harmadik alkalommal hirdetik meg. Jelenleg huszonkilenc első- és másodéves hallgató részesül az évi 1 millió forintnyi támogatásban, emellett előadásokat, szakmai programokat is szerveznek számukra.

Trócsányi László (Fotók forrása: Dr. Pásztor Bálint Facebook-oldala)

Dr. Trócsányi László nagymértékben hozzájárult a vajdasági jogászösztöndíj-program elindításához. Azt mondja, fontos, hogy Vajdaságban legyenek jól képzett jogászok, akik a magyarok érdekeit képviselik, valamint az anyaországgal is tartják a kapcsolatot.

— A jogászpálya nagyon szép, sok mindenhez lehet kezdeni a jogi diplomával. Ahhoz, hogy valaki jó jogász legyen, széles látókörrel kell bírnia. Nagyon örülök annak, hogy vannak itt ösztöndíjasok, akiket mi tudunk támogatni, és bízom abban, hogy ők majd itt maradnak, és különböző területeken szolgálják az országot. Mi ehhez minden segítséget készek vagyunk megadni. Rendkívül fontos, hogy olyan jogászok legyenek itt, a Délvidéken, Vajdaságban, akik magas színvonalon ismerik a jogtudományt, a polgároknak és a vállalatoknak valóban hasznos tanácsokat adhatnak az életben.

* Milyen kihívásokkal kell szembenézniük a jogászoknak napjainkban az Európai Unióban, Közép-Európában?

— Az élet sokkal bonyolultabb lett, mint ötven évvel ezelőtt. Gondoljunk a technológia fejlődésére. Környezettudatosság van, az embernek figyelnie kell, mit lehet csinálni, mit nem, milyen módon lehet például egy üzemet megnyitni. Minden fiatalt arra biztatok, bővítse a nyelvi ismereteit, olvasson szakirodalmat, legyen nyitott az új dolgokra, és képezze magát.


Dr. Pásztor Bálint

— Középtávon a jogászutánpótlást jelentik azok a fiatalok, akik a jogi pályát választották — emelte ki a rendezvény házigazdája, dr. Pásztor Bálint egyetemi docens, a jogtudományok doktora. — Nagyon fontos az, hogy a vajdasági magyar fiatalok, ha a jogászszakmát választják, évi 1 millió forint értékű ösztöndíjat kapnak Magyarország Kormányától. Ők nagyon jól is teljesítenek. Ugyanakkor nemcsak az a lényeges, hogy ösztöndíjban részesülnek, hanem közösséggé szeretnénk őket kovácsolni. Éppen ezért szervezünk előadásokat a számukra és az érdeklődő közvélemény számára is. Várady Tibor, Vékás Lajos akadémikusok után Trócsányi László professzor úr tartott nekik előadást. Ezt a sorozatot kívánjuk folytatni a jövőben is.

Az évi 1 millió forintnak megfelelő összeg a fiatalok itthon tartásához járul hozzá. Az idén harmadik alkalommal hirdetik meg az MNT ösztöndíjprogramjának részeként a joghallgatók támogatását.


Fremond Árpád

— Azt látjuk, hogy ez egy hiányszakma. Számos olyan iskolánk, intézményünk van, melyekben fontos lenne, hogy az elkövetkező időszakban ilyen szakembereket helyezzünk el. Most huszonkilenc jogászhallgató van, akik első és második évfolyamra járnak. Abban bízunk, hogy ebben az évben is legalább több mint tízen ezt a pályát választják, és beiratkoznak — hallottuk Fremond Árpádtól, a Magyar Nemzeti Tanács elnökétől.

Dr. Trócsányi László előadását a Magyar Nemzeti Tanács szervezte. A városháza dísztermében megtartott szakmai rendezvény a joghallgatók mellett a közvélemény számára is nyitott volt. 

Szerző: Szakáll Laura

Forrás: Hét Nap, 2023. március 23.