Edu-Expo Zentán | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Edu-Expo Zentán

A vajdasági felsőoktatási kiállításon az érdekeltek többet megtudhatnak a hazai továbbtanulási lehetőségekről. A rendezvény célcsoportja elsősorban a középiskolák negyedik osztályos tanulói voltak. Bovánovics Lúcia szeretné tovább vinni szülei gazdaságát, ezért maradna itthon.

Bovánovics Lúcia, Péterréve: „Azért szeretnék itthon maradni, mert én is szeretném tovább folytatni ezt. A családtól szeretném tovább vinni ezt az ágazatot. Nekem fontos, hogy itthon maradjak. Nincs is tervben, hogy külföldre költözzek.”

A Szabadkai Magyar Rádió korábban is rendszeresen beszámolt az oktatási kiállításról. Most pedig élőben jelentkezett be az eseményről.

Dédity Szuzanna, fő- és felelős szerkesztő, Szabadkai Magyar Rádió: „Úgy döntöttünk, hogy mi lenne, ha élőben is tájékoztatnánk a hallgatókat arról, hogy mi történik itt, milyen a hangulat, hogy miről lehet itt tájékozódni egy ilyen felsőoktatási kiállításon. Hogy mennyi lehetőségük van a fiataloknak, hogy ha amellett döntenek, hogy itthon maradnak és itthon tanulnak tovább. És itthon tervezik tovább a jövőjüket.”

A Magyar Nemzeti Tanács és az MTTK Karrierépítő Központja hetedik alkalommal szervezett oktatási kiállítást Edu-Expo elnevezéssel. Az egyetemek és a főiskolák mellett bemutatásra került a Magyar Nemzeti Tanács ösztöndíjprogramja, a kollégiumok és a diák- és ifjúsági szervezetek is.

Fremond Árpád, elnök, MNT: „Az a célunk, hogy minél több vajdasági magyar fiatalt itthon tartsunk, és megpróbáljunk rábeszélni arra, hogy itthon folytassa tanulmányait. Egyrészről azt szeretnénk elérni, hogy minél több középiskolás tovább tanuljon főiskolán vagy egyetemen. Másrészről azokon az egyetemeken, ahol magyar nyelven vagy magyar és szerb nyelven folyik a tanítás oda tudjuk kanalizálni őket. Tehát az egyetemeknek főiskoláknak ez egy bemutatkozási lehetőség.”

Pannon RTV

Csütörtökön délelőtt pedig az általános iskolásokat várják a zentai Sportcsarnokba. A Suli-Expo oktatási kiállításra több mint 800 nyolcadikos tanuló jelentkezett be, akiknek 20 magyar nyelven is oktató gimnázium és szakközépiskola mutatja be a programját.

Forrás: Pannon RTV, 2023. szeptember 13.