20 középiskola mutatkozott be a Suli-Expon | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

20 középiskola mutatkozott be a Suli-Expon

Megtelt nyolcadikos diákokkal a zentai Sportcsarnok, ahol vajdasági középiskolai továbbtanulási lehetőségeket kínáltak. A fiatalok nagyon élvezték a kiállítást, több standot is meglátogattak az expón.

Pepauer Dániel, Magyarkanizsa: „Nekem nagyon tetszik, jobban fel tudom találni magam és sokkal többet tudok megnézni, mint mondjuk Kanizsán. Én a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumon gondolkoztam, és nagyon szeretnék oda menni, média szakra. Remélem sikerülni fog.”

Katona Kitti, Ada: „Szerintem nagyon szépen meg van szervezve ez az expo, és nagyon sok kiállító van. Nagyon sok lehetőségünk van dönteni, hogy hol szeretnénk továbbtanulni. Én a Zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskolában szeretnék majd továbbtanulni. Szerintem sok gyerek itt találja majd meg a következő iskoláját.”

Hiánypótló rendezvény a Suli-Expo, hiszen most először tudott bemutatkozni egy helyen több gimnázium és szakközépiskola.

Vicsek Annamária, oktatási államtitkár: „Szerintem a Magyar Nemzeti Tanácsnak az elképzelése erről a rendezvényről egy óriási dolog és egy nagyon támogatandó dolog, hiszen egy helyen, minden iskola együttesen tud bemutatkozni és az oktatási minisztérium részéről, mint oktatási államtitkár, azért fontos a részvételem, mert követem, hogy mi történik a középiskolák promóciójával kapcsolatban, ugyanis az oktatási minisztériumban fog majd eldőlni, jövő tavasszal, hogy melyik középiskolákba, milyen szakok indulnak.”

A program a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében valósult meg.

Fremond Árpád, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Felbátorodva az EduExpo sikerességén, arra jutottunk, hogy egy komoly kampányt kell elindítanunk még a tanév kezdete elején, annak érdekében, hogy az általános iskolák nyolcadik osztályosainak felhívjuk a figyelmét arra, hogy mennyire fontos az, hogy középiskolában tanuljanak tovább és hogy anyanyelvükön, magyar nyelven tanuljanak tovább középiskolában, mégpedig itthon, a Vajdaságban.”

Fremond Árpád hozzátette, hogy hamarosan elindul az oktatási stratégiáról szóló közvita, aminek a tervezete között szerepel majd az is, hogy azokat a tanulókat támogassák valamilyen formában, akik gimnáziumi, illetve középiskolai tanulmányaikat kezdik meg.

Forrás: Pannon RTV, 2023. szeptember 14.