Fiatal vajdasági robotépítőket fogadott a Magyar Nemzeti Tanács | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Fiatal vajdasági robotépítőket fogadott a Magyar Nemzeti Tanács

A legjobb vajdasági csapat ezüstérmet szerzett, olyan robotikai nagyhatalmakat maguk mögé utasítva mint Kína, Dél-Korea vagy az Amerikai Egyesült Államok.

A dániai Odenseben szerzett ezüstérmet a Manó XD csapata a World Robot Olympiad versenyén. A bajsai csapat tagjai fiatal koruk ellenére már tapasztalt LEGO robotépítők, ugyanis már öt éves koruk óta részt vesznek különböző versenyeken.

Posavi Márk, robotépítő, Manó XD, Bajsa: „A robot úgy állt össze, hogy volt rajta gravitációs kar, volt rajta egy agy meg volt rajta egy motor. A robot nem volt nagy, kicsi volt de gyors volt meg gyorsan lehetett vele menni.”

A nemzetközi robotépítő megmérettetésre hosszasan készültek a vajdasági csapatok. A fiatal versenyzők több szimulációt hajtottak végre és számos külső szakértő véleményét is kikérték mielőtt részt vettek a dániai erőpróbán.

Námesztovszki Tímea, edző, Manó XD, Bajsa: „Igazából a versenyfeladatokat januárban megkaptuk és májusig volt időnk a hazai nemzeti döntőig erre előkészülni. Ott akkor ötleteltünk, stratégiákat dolgoztunk ki a fiúkkal együtt, hogy milyen koncepció alapján menjenek végig. Amikor eljutottunk erre a nemzetközi versenyre a fiúk szétszedték a három hónapja tökéletesített robotjukat, szóval eléggé izgulós hangulatban folyt a verseny, de az, hogy az utolsó versenykörükben maximális pontszámot tudtak szerezni és egy 68 másodperces időt futni, azt hiszem az magáért beszél.”

A Magyar Nemzeti Tanács 2019 óta támogatja a vajdasági fiatal robotépítőket. Námesztovszki Zsolt, az MNT Oktatási Bizottságának elnöke elmondta, fontos, hogy a gyerekek műszaki területeken is kipróbálják

Námesztovszki Zsolt, elnök, Oktatási Bizottság, MNT: „Ez egy nem formális oktatási környezetben megvalósuló verseny amely nagyon sok mindent ad mint a műszaki ismereteken túl a csapatmunka, a kommunikáció, a kreativitás, a programozás is természetesen megjelenik. Nagyon sok mindenben fejleszti a gyerekeket és ennek látjuk az eredményét is.”

A dániai megmérettetésen 39 ország 1200 delegáltja vett részt, ebből nyolc vajdasági és két közép- szerbiai csapat. A szerbiai országos robotikai megmérettetésén elért eredmények alapján az első helyet megszerző csapatok Panamába utaznak a november 7. és 9. között megrendezendő robotépítő világversenyre.

Forrás: Pannon RTV, 2023. október 10.