Véget ért a médiastratégia tervezetének nyilvános közvitája | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Véget ért a médiastratégia tervezetének nyilvános közvitája

Az egybegyűlteket Fremond Árpád, az MNT elnöke köszöntötte, majd Kabók Erika, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tájékoztatással megbízott tagjavázolta fel a stratégiatervezet főbb pontjait és ismérveit. A Magyar Nemzeti Tanács részéről Kozma Lívia, az MNT Tájékoztatási Bizottságának elnöke, és Sárközi István, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke szólt a jelenlévőkhöz. 

A vélemények, hozzászólások után Fremond Árpádösszegezte nem csak a mai összejövetelen, hanem az előző két alkalommal elhangzott észrevételeket is, illetve zárógondolatokat fogalmazott meg. 

Megjegyezte, többen reflektáltak a keresztény értékrendre, és feltették a kérdést, miért van ez benne a dokumentumban. Illetve kritikaként az is elhangzott, hogy a médiastratégia nem segíti elő a független újságírást. 

–Számunkra a keresztény értékrend azért fontos, mert a vajdasági magyar közösség 80 százaléka ezt az értékrendet képviseli, a kisebbségi lét hozza magával, hogy jobboldali,vagy jobbközép beállítottság szinte az egész közösség. Ilyen ez a Nemzeti Tanács is, ami azt jelenti, hogy a stratégia nem felelhet meg mindenkinek, főleg azoknak, akik ezeket az értékeket nem tartják mérvadónak. Sok esetben azt látjuk, hogy maga az újságíró társadalom, illetve maguk a portálok is meghatározzák saját magukat, eldöntik, hova sorolják magukat. Arra az újságíróra, aki Nemzeti Tanács valamelybizottságában szerepet vállal, azt mondják, a hatalommal van. Mi a bizottság összeállításakor a szakmaiságot próbáltuk szem előtt tartani, és azt, hogy Újvidék és Szabadka tengelyen, valamint a szórványban is legyenek olyan szakemberek, akik képviselik az újságíró társadalmat. Nekünk azon kell dolgoznunk, és ez a legfontosabb a stratégiában is, hogy a vajdasági magyarságot tájékoztassuk, és a vajdasági magyaroknak lehetővé tegyük, hogy anyanyelven tudjanak tájékozódni. Viszont azt is látjuk, hogy az internetes világban megjelentek azok a médiaportálok, amelyeket külföldről pénzelnek, és a munkatársaiknak nem az objektív és független tájékoztatás a feladata, hanem a közösség rombolása, illetve a vezetőinek a hiteltelenítése. Ők azok, akik függetlennek próbáljk magukat beállítani, de természetesen nem azok.

Fremond Árpád kitért arra is, hogy fontos tradíciókmegtartása, amibe beletartozik a nyomtatott újságok megvásárlása is – ebben nagy szerep jut a családnak, a nevelésnek. Hangsúlyozta a jól képzett médiaszakemberek jelentőségét az újságírásban, a médiaházak együttműködését, az médiatartalmak előállításán dolgozók találkozóinak a megszervezését. Végezetül leszögezte, hogy a médiastratégia szakmaiságát senki sem vonhatja kétségbe, és köszönetet mondott minden médiamunkásnak, aki áldozatos munkát folytat a közösségért, a vajdasági magyarság tájékoztatásáért. 

Mint ismeretes a Tájékoztatási és médiafejlesztési stratégia tervezete október másodikán vált nyilvánossá azzal, hogy megjelent az MNT honlapján. Online formában október 16-áig fogadják a hozzászólásokat, az office@mnt.org.rs e-mail címen. A stratégia végleges változata várhatóan az MNT novemberi ülésén kerül a testület tagjai elé elfogadásra.

Fényképezte: Kartali Róbert

Szerző: Tóth Lívia

Forrás: Hét Nap, 2023. október 13.