Célzott oktatási fejlesztéseket támogat az MNT | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Célzott oktatási fejlesztéseket támogat az MNT

A Magyar Nemzeti Tanács minden évben beiktat a költségvetési tervébe egy kulturális- és egy oktatásihálózat-fejlesztési csomagot. Az oktatási hálózatra mintegy 100 millió forintot irányoztak elő, melynek köszönhetően hat olyan intézményt, illetve egyesületet tudnak támogatni, amelyek az oktatás területén fejtenek ki valamilyen tevékenységet. Az MNT az eszközök leosztásáról a tartományi oktatási titkárság, illetve az oktatási minisztérium támogatásait figyelembe véve dönt — összegezte  Fremond Árpád.

— Idén főleg olyan projekteket támogatunk, amelyeket tartományi vagy önkormányzati szintről nem lehetett teljes egészében befejezni, és a Magyar Nemzeti Tanács ezen projektek támogatásával járult ahhoz hozzá, hogy a projektek teljesek legyenek, és hogy tudjunk haladni a különböző ügyek rendezésével. Ilyen például a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumnak a kollégiumépítése, az épület befejezésére a 2024-es évben egy komoly összeget irányozott elő a tartományi kormány, az MNT pedig a tervdokumentációt fogja finanszírozni, ugyanis tudjuk azt, hogy a szakkollégiumi rendszer fejlesztése mennyire fontos a vajdasági magyar oktatás szempontjából. Hasonló projektünk van a zentagunarasi Október 18-a Általános Iskola esetében is, ahol az épület legalizációját finanszírozzuk ki, mivel nem pályázhatnak, hiszen nincsenek források sem országos, sem tartományi szinten. Az önkormányzatnak sem volt erre elegendő eszköze, és az MNT azzal, hogy az épület legalizálását támogatja, lehetőséget biztosít az oktatási intézmény számára, hogy a jövőben részt tudjon venni a tartományi pályázatokon. Az E-Régió Egyesület támogatásával lehetővé tesszük a WRO-versenyekre való kijutást, ugyanis azt látjuk, hogy a programnak van létjogosultsága. Tordán az ifjúsági és civil szervezeteket támogatjuk, és az épületük felújítását, Zentán a Pro Scientia Naturae Alapítvány működési költségeit támogatjuk. Topolyán pedig a Mezőgazdasági Iskola és Diákotthon egy nyári tantermet hoz létre, pályáztak a tartománynál, de nem volt elég az összeg ahhoz, hogy a projektet be tudják fejezni, és az MNT a segítségükre sietett. Természetesen az MNT-nek az oktatási fejlesztési hálón kívüli eszközökön vannak pályázatai, hiszen mi minden oktatási intézménnyel kötöttünk szerződést az idén, és kaptak támogatást az oktatási intézményeink, a kiemelt jelentőségűek is, illetve más társalapított intézmények is, de ezek az összegek nem olyan nagyságrendűek, mint ezeknél a projekteknél.

Fremond kijelentette, hogy a jövőben is elkülönített forrásokról gondoskodnak a nagyobb projektumok befejezéséhez. Emellett hozzátette, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség tartományi és országos szintű tisztségviselőivel összehangolják a döntéshozatalt a pénzek elosztását illetően, annak érdekében, hogy a projektumokat kiválasszák és megvalósítsák.

Csikós Pajor Gizella, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium igazgatója köszönetet mondott az MNT-nek. Kiemelte, ez a támogatás a többi zentai középiskolát is érinti, hiszen egy olyan kollégium épül fel, amelyben más középiskolák diákjait is fogadhatják.

​​​​​​Lengyel László, a Pro Scientia Naturae Alapítvány ügyvezetője a szerződések aláírása után arról beszélt, hogy az MNT ezzel a támogatással egy olyan problémát oldott meg, amelyre korábban nem volt példa. Az építőipari szolgáltatások és az építőanyagárak növekedése miatt sok projektum megrekedt, és ha az MNT nem lépett volna, akkor sok intézmény adósságspirálba keveredett volna.

Fényképezte: Kartali Róbert

Szerző: Kartali Róbert

Forrás: Hét Nap, 2023. november 16.