Nova mreža škola, nova radna mesta i kvalitetnije obrazovanje | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

You are here

Nova mreža škola, nova radna mesta i kvalitetnije obrazovanje

Na današnjem zasedanju MNS-a bilo je reči o promeni imena naselja Srednji salaš i davanju mišljenja o novoj mreži osnovnih školaa.
Menja se mreža osnovnih škola u Senti. Osnovna škola „Stevan Sremac” koju je do sada pohađalo 1456 đaka, u 103 razreda, razdvojiće na četiri osnovne škole i tri isturena odeljenja. Samostalna ostaje i „Stevan Mokranjac” osnovna muzička škola. Izgradnjom novog sistema otvaraju se mogućnosti za učešće na konkursima, za nova radna mesta, a nadležni kažu da će to imati i pozitivan uticaj na kvalitet obrazovanja.

Mađarskom nacionalnom savetu molbom su se obratili i stanovnici naselja Srednji salaš, pored Panonije. Od ukupno 100 stanovnika ovog naselja, njih 60 je potpisalo dokumenat u kojem traže da se promeni ime ovog nekadašnjeg sela kolonista jer je ono uvredljivo i priziva loše uspomene za meštane. Naselje gotovo u potpunosti naseljavaju Srbiji. MNS je podržao ovaj zahtev i naselje koje se na mađarskom zvalo „Szurkos” ubuduće će imati ime „Középszállás” u skladu sa zahtevom meštana.

Na sednici se razgovaralo i o usitnjavanju osnovne škole „Stevan Sremac" na samostalne jedinice. Aniko Jeras, predsednica Izvršnog odbora (Mađarska sloga) u MNS, rekla je: „Stigli smo do jednog istorijskog trenutka, jer lokalna samouprava namerava da rasformira jednu ogromnu ustanovu koja u sedam objekata, u 103 razreda obuhvata 1456 učenika. Radna grupa je radila u tom pravcu. Predlog je da se na teritorije Sente obrazovanje i vaspitanje odvija u četiri samostalne škole i tri isturena odeljenja, a jedna  samostalna škola je predviđena za muzičko obrazovanje”.

Sa ovim predlogom nisu se složili opozicioni poslanici. Ferenc Žoldoš, predstavnik Mađarskog pokreta smatra da je upitna budućnost pojedinih škola. Naglasio je: „Ovo je okasnela stvar. To je trebalo uraditi pre 20 godina. U slučaju naglog pada broja učenika, ovo će biti veoma rizično. Rizično, jer će krenuti takmičenje među školama, to se zaista tako događa, i kada počne da tako kažemo borba za đake, tada to za neku školu može da znači i kraj”.

Jene Hajnal, predsednik MNS-a (Mađarska sloga) je rekao da opozicija samo političke razloge može da iznese protiv ovog predloga. Istakao je: „Na čitavoj teritoriji Vojvodine uspeli smo da sačuvamo postojeću mrežu. Vi ste taj model napravili računajući unapred na asimilaciju, na osnovu koje svaka zajednica može da kaže, upirući prstom u Sentu, ovako zatvarate škole, ovako zatvarate škole u malim naseljima. Nije istina da to ne vidite.

Predlog je usvojen većinom glasova članova MNS-a. Savet je između ostalog usvojio finansijske i programe rada više biblioteka, pozorišta i drugih kulturnih ustanova za 2018. godinu. Na dnevnom redu bio je i godišnji izveštaj Izdavačke kuće „Forum” i „Magyar Szo” koji su nakon kraće rasprave i usvojeni.

Izvor: Pannon RTV