Opremljen boravak za stotinu đaka u školi u Kanjiži | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Opremljen boravak za stotinu đaka u školi u Kanjiži

KANjIŽA: Zahvaljujući donaciji Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine obnovljene su i opremljene učionice za dnevni boravak đaka u Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj“ u Kanjiži. U opremanje dnevnog boravka u dva objekta kanjiške škole, u zgradi „Adi“ i „Zmaj“ utrošeno je 1,5 miliona dinara.

Dnevne boravke osnovaca u kanjiškoj školi posetili su predsednica Izvršnog odbora Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine Aniko Jeras i predsednik kanjiške opštine Robert Fejstamer sa saradnicima.

Uslugu dnevnog boravka koristi oko sto učenika, po pedesetak u oba objekta, a direktor škole Zoltan Sepeši objašnjava da sa njima rade četiri prosvetna radnika, što je velika odgovornost i za njih i za učenike, zbog epidemije izazvane koronavirusom.

- Preduzimaju sve preventivne mere da bi deca bila bezbedna i mogu pohvaliti decu i osoblje naše škole, jer do sada nismo imali problema sa infekcijom. Usloga dnevnog boravka je izuzetno korisna za roditelje jer mogu da nam povere decu i budu mirni da ona kvalitetno provode vreme i dobijaju svu moguću pomoć u učenju i napredovanje u obrazovanju - kaže Sepeši.

Usluga dnevnog boravka podrazumeva pomoć u učenju, ishranu i zanimacije kako bi što ugodnije i korisno proveli vreme i prema rečima direktora Sepešija, ovo ulaganje omogućava razvoj sva tri aspekta dnevnog boravka.

Predsednik kanjiške opštine Robert Fejstamer izrazio je zadovoljstvo zbog razvoja dnevnih boravaka za decu predškolskog uzrasta i učenike osnovnih škola, kao i zahvalnost da je ovaj program Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine obuhvatio i ovu sredinu. Pored igračaka za korisnike dnevnog boravka učionice su opremljene pametnim tablama i televizorima, kao i drugom opremom za učenje.

- Đaci u dnevnom boravku najviše vremena provode u igri, ali mislim da je to neophodno, jer u ovim uslovima nemaju dovoljno vremena da se upoznaju. Časovi su skraćeni zbog pandemije tako da sa ovim projektima u dobrim uslovima koji su obezbeđeni dobijaju mogućnost za učenje, upoznavanje i druženje - rekao je Fejstamer.

M. Mitrović

Izvor: Дневник, 27. 02. 2021.