Ovde biraj znanje! | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

You are here

Ovde biraj znanje!

Mađarski nacionalni savet pod ruku sa Đačkim savezom vojvođanskih Mađara počeo je seriju susreta sa ciljem pružanja informacija o visokom obrazovanju.

Učenici završenih razreda Tehničke srednje škole „Ivan Sarić" danas popodne dobili su informacije o tome kakve mogućnosti su im na raspolaganju, ukoliko odluče da nastave školovanje ovde.

Mađarski nacionalni savet i Đački savez vojvođanskih Mađara doći će do 1.300 učenika u 35 srednjih škola u obilasku posvećenom informisanju o visokom obrazovanju, na kojem će svaki učenik koji odabere da ovde nastavi školovanje dobiti odgovore od stručnjaka. Tehničku srednju školu „Ivan Sarić" pohađa veliki broj đaka koji će od jeseni odabrati taj put.

„U svakom slučaju želela bih da nastavim školovanje. Cilj je Visoka tehnička škola, na smeru za tehnički menadžment, jer sam to pronašla kao najinteresantnije među ovdašnjim visokim školama" kaže Renata Suromi.

„Želeo bih dalje da se najradije bavim mašinstvom, ili možda programiranjem. Školovanje bih nastavio u Novom Sadu. Možda nakon toga završim i master, ako ne, onda ću se zaposliti" kaže Zoran Đurica.

Obuka za nastavu na srpskom jeziku, program stipendiranja, smeštaj u studentski dom i pripreme za prijemni  - između ostalog na ovakvu pomoć mogu da računaju budući studenti koji ovde žele da nastave visokoškolsko obrazovanje.

„Želimo da mladima koji su pred maturom, pružimo jedno sveobuhvatno informisanje koje se pruža na sve oblasti, a odnosi se na dalje učenje u Vojvodini. U okviru toga prirodno, upoznajemo ih i sa programom stipendiranja Mađarskog nacionalnog saveta. Sa onim pojedinostima sa kojima su već upoznati kao učenici trećih razreda, odnosno da ih upoznamo sa onim elementima gde mogu da se uključe kao maturanti, ili kao mladi koji su pred prijemnim ispitom" kaže Aniko Jeras, predsednica, Izvršni odbor, MNS.

Od ove godine mladima pred prijemnim ispitom pomoći će i informator ali i aplikacija za mobilni telefon.

Izvor: Pannon RTV