Podrška mađarskim prvacima na početku školovanja | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

You are here

Podrška mađarskim prvacima na početku školovanja

Do kraja godine na teritoriji Vojvodine biće podeljeno 1.313 stipendija.

Mađarski nacionalni savet i Savez Rakoci podelili su danas u Subotici stipendije za početak školske godine. U ovoj školskoj godini podršku nisu dobili samo mađarski prvaci u dijaspori, nego svi vojvođanski prvaci Mađari. Podrška iznosi 10 hiljada forinti.

Na predaji ovih stipendija Aniko Jeras, predsednica Izvršnog odbora MNS-a rekla je da se širi i povećava broj onih programa koje Mađarski nacionalni savet i Savez Rakoci usmeravaju ka mađarskoj deci u Vojvodini. „Prethodnih godina to se odnosilo samo na zajednice u dijaspori, i tada smo podelili oko 300 stipendija, to je bilo ranijih godina. Sada u prvom delu osam zajednica se nalazi u ovom programu, a to znači da ćemo podeliti 1.313 stipendija. Ukupno u 72 osnovne škole idu oni prvaci koji će narednih dana dobiti ovu stipendiju."

Savez Rakoci više od tri decenije radi na tome da poveže mađarsku zajednicu u Karpatskom basenu i posebnu pažnju obraća na obrazovanje na mađarskom jeziku. Laslo Petrovaj, odgovorni direktor za izbor školskih programa, Savez Rakoci: „Želeli bi da stipendiramo što više dece, što znači da još više, sve više dece se odlučuje za obrazovanje na mađarskom jeziku, bilo u Vojvodini, ili u drugim regionima gde žive Mađari izvan granica. Na onim prostorima gde je program već duže prisutan, vidimo da se pojavljuju ovi rezultati. U Slovačkoj i u regionu beležimo stalni rast, istakao bih prostor Ukrajine gde se proteklih godina za preko sto osoba svake godine povećao broj učenika u mađarskim školama."

A támogatók úgy gondolják, hogy az ösztöndíj megsegíti a családokat, illetve enyhíti a gyermekek iskoláztatása körül felmerülő költségeket.

Izvor: Pannon RTV