Pripremni program za prijemni na fakultete u Novom Sadu | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Pripremni program za prijemni na fakultete u Novom Sadu

Današnju manifestaciju otvorio je Arpad Fremond, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta, u Studentskom domu „Evropa” u Novom Sadu.

Ove godine se za program prijavilo 114 učenika završnih razreda srednjih škola, od kojih će 56 učestvovati na dvodnevnom pripremnom programu. Učesnici su mogli da biraju između 14 predmeta, koji su organizovani u onlajn obliku i uživo u učionicama. Čenge Deak želi da upiše Pravni fakultet Univerziteta u Novom Sadu: „Pripremni program mi je mnogo pomogao, jer ne govorim dobro srpski, ali je profesor imao mnogo razumevanja i pomogao mi je da se približim jeziku, odnosno učili smo i gradivo koje nisam imala prilike da naučim ni u osnovnoj ni u srednjoj školi.”

Pripremni programi su počeli u Osnovnoj školi „Jožef Atila” u Novom Sadu. Anita Tot Vašarhelji đake priprema iz oblasti psihologije: „Primetila sam da su ove godine učenici, barem u slučaju mog predmeta, mnogo aktivniji i da traže mogućnosti. Možda baš zbog toga što im to nije bilo tako jasno tokom onlajn nastave prošle godine.”

Arpad Fremond, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta, rekao je na današnjem skupu da žele da ovaj program što više popularišu, kako bi mladi mogli da nastave svoje školovanje kod kuće: „Mislim da ovde u Novom Sadu, ali i u Subotici, postoje sada već mnoge mogućnosti za mlade ljude, koje oni mogu da iskoriste. Ovde u Novom Sadu je značaj Studentskog doma „Evropa” ogroman, jer ovde mladi praktično mogu da žive u takvim uslovima koji im olakšavaju školovanje, odnosno to i porodicama olakšava dalje školovanje njihove dece.”

Predsednik Mađarskog nacionalnog saveta je dodao da u septembru žele da organizuju „Edu-Expo”, odnosno školsku izložbu, kako bi učenici na početku školske godine upoznali mogućnosti daljeg školovanja.

Izvor: Pannon RTV, 6. maj 2023.