U Beogradu se razgovaralo o pitanjima koja se tiču nacionalnih manjina | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

You are here

U Beogradu se razgovaralo o pitanjima koja se tiču nacionalnih manjina

Prvi put nakon prošlogodišnjih izbora za nacionalne savete, predsednici saveta razgovarali sa nadležnim ministrom Brankom Ružićem.

Razgovarali su o događajima i ključnim pitanjima u proteklih godinu dana, podelili su pozitivna iskustva, ali su se dotakli i pitanja sa kojima se nacionalne manjine svakodnevno suočavaju. Sastanku je prisustvovao i predsednik Mađarskog nacionalnog saveta. Jene Hajnal  je za RTV Pannon rekao: spomenuto je pitanje mađarskih udžbenika i dokumenata, informisanje i obrazovanje. On je dodao da će naredne godine centralna podrška iz manjinskog fonda odnositi na obrazovanje.

Jene Hajnal, predsednik, MNS: „Ono što smo u isto vreme smatrali veoma važnim, u okviru službene upotrebe jezika, jeste nedostatak u agencijama i delatnostima koje su bliske državnim organima. Kada govorimo o katastaru, o upisu u matične knjige i brojna druga pitanja koja u budućnosti želimo detaljnije da razradimo. Sada smo sve to malo pripremili, a o svemu ćemo detaljnije raspravljati na predstojećem sastanku Saveta za nacionalne manjine Vlade Srbije. "

Izvor: Pannon RTV