Upotreba jezika najveći problem manjina, zaključak sastanka zaštitnika građana sa predstavnicima nacionalnih manjina | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

You are here

Upotreba jezika najveći problem manjina, zaključak sastanka zaštitnika građana sa predstavnicima nacionalnih manjina

U prostorijama Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine u Subotici juče je održan četvrti kvartalni sastanak nacionalnih manjina sa zaštitnikom građana Zoranom Pašalićem. Sastanku, na kome se govorilo o položaju nacionalnih manjina i problemima sa kojima se one suočavaju, prisustvovali su predstavnici 15 od 23 saveta nacionalnih zajednica.

Pripadnici nacionalnih manjina ukazuju da u praksi najčešće nailaze na problem u ostvarivanju pravo na upotrebu maternjeg jezika i pisma, što potvrđuje i sadržina pritužbi upućenih Zaštitniku građana. Od 1600 pritužbi, koje su pripadnici nacionalnih manjina u prethodnom periodu uputili ombudsmanu, većina se odnosila na pravo na službenu upotrebu jezika, upis u matične knjige i kulturu.

Najviše je bilo žalbi na upotrebu jezika nacionalnih manjina, na tome smo dugo radili i uspeli smo da te nepravilnosti ispravimo. Na ovim sastancima mi pravimo plan kako ćemo raditi u budućem periodu, do sada smo imali četiri sastanka, u Beogradu, Bosilegradu, Novom Pazaru i sada u Subotici, istakao je Pašalić. Cilj ovih susreta je brzo rešavanje problema koje ističu nacionalni saveti. Zadovoljan sam što su tokom ove godine upućene 24 preporuke, što je značajno više nego pre. Glavni ciljevi u godini pred nama su odgovori na postavljena pitanja, kao i Akcioni plan i naš doprinos ka njegovom ostvarivanju. Pripadnici nacionalnih manjina ne samo proteklih godina, nego kroz istoriju, doprineli su afirmaciji Srbije u kulturnom, ekonomskom, političkom i drugom smislu, poručio je Pašalić.

Predstavnici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave podsetili da je nedavno u Bujanovcu predstavljen katalog imena na albanskom jeziku, koji omogućava tačan upis u javne registre, a to je put i za ostale manjine.

Proteklih godinu dana radili smo na približavanju građana pravima koja su im Ustavom i zakonima omogućena bez obzira na etničko poreklo. Očekujemo da ono što nije urađeno u 2019. godini bude prepoznato kao potreba i mogućnost da organi vlasti na sva tri nivoa ostvare u korist naših građana, rekao je državni sekretar Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ivan Bošnjak. Kako je istakao, pred nama je izborni period, kao i preuzimanje koordinacija nacionalnih saveta od Mađarskog nacionalnog saveta. Bošnjak očekuje da će neki od 23 nacionalna saveta u 2020. godini to raditi uspešno, kao što su uspešno radili predstavnici mađarske nacionalne manjine.

Domaćin sastanka u Subotici bio je Mađarski nacionalni savet, što je bila prilika da manjine iznesu svoja pitanja i probleme.

Značajno je što možemo zajedno da sednemo za sto i da se dogovorimo. Prošle godine je donet zakon o izmenama i dopunama Zakona o nacionalnim savetima i najznačajnija je upotreba službenog jezika i pisma, kao i pitanje obrazovanja, istakao je domaćin skupa, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta Jene Hajnal.

Izvor: Ombudsman.rs