Будимо део процеса! | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Будимо део процеса!

Арпад Фремонд, председник Националног савета мађарске националне мањине, Ерика Кабок, чланица Извршног одбора задужена за информисање, и Емил Лулиц́, секретар, састали су се у Београду са министром информисања и телекомуникација Михаилом Јовановиц́ем о предстојећој измени Закона о јавном информисању и медијима. Како је подсетио Арпад Фремонд, када су се претходних година мењали или доносили закони о информисању и медијима, запослени у националном савету су се редовно укључивали у рад овлашћених радних група.

– Министру смо указали да смо, као највец́и национални савет у земљи, заинтересовани да и убудуће будемо део ових процеса. Они желе да се укључе у процес који претходи јавној расправи, како бисмо се лакше бавили јавном расправом. Наш став је да је информисање изузетно важна област са становишта националних мањина. Сматрамо да треба да сачувамо права која смо уживали у протеклом периоду. Министар се показао отвореним за сарадњу и уверио нас је да можемо да се укључимо у процес. Договорили смо се да ц́емо се поново састати почетком маја, тада ц́емо вец́ разговарати о изменама и допунама поменутог закона, а да ц́е у наредном периоду у свим питањима везаним за информисање и медије рачунати на мишљења националних савета. Драго нам је што смо ово успели да остваримо. Својим активностима у наредном периоду фокусирац́емо се и на прац́ење процеса рада и поштовање одредби Закона о националним саветима националних мањина у вези са сваким законом, рекао је Арпад Фремонд за наш лист.

(Foto: Ministarstvo informisanja i telekomunikacija)

(Фото: Министарство информисања и телекомуникација)

У вези са тим шта ц́е бити примарни изазови у вези са изменом закона који се односи на област информисања, односно која су питања на која је неопходно ставити акценат, председник националног савета је објаснио: будући да медијска стратегија није у потпуности узела у обзир националне савете, за национални савет је сада од изузетне важности да приликом измене и допуне закона о јавном информисању и медијима у потпуности узме у обзир закон о националним саветима.

– Неопходно је бити свестан да национални савети нису политичке организације, оне морају професионално да прате област информисања. Тако је било досад, а волели бисмо да тако остане и у будућности. Са ове тачке гледишта, то је суштински део процеса. Неминовно је да се одредбе закона о националним саветима начелно узимају у обзир, односно поштују, у односу на сваки закон којим се уређују питања која се тичу националних мањина. Ово је очекивање не само у областима информисања, вец́ и у областима образовања, културе, службеног језика и писма, рекао је Арпад Фремонд.

Извор: Мађар Со, 26. април 2023.